Arama

Bayram sofralarınızı şenlendirecek 20 Osmanlı yemeği

Osmanlı mutfağında, padişah ve özel misafirler için bayramda özel sofralar hazırlanırdı. Bayrama özgü yemekler arasında kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu incik, hassa böreği gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alırdı. Saray mutfağında ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılırdı. Bayramda en çok tüketilen tatlı ise günümüzde olduğu gibi baklavaydı. Fikriyat olarak, bayramda sofralarınızı şenlendirecek, lezzetiyle misafirlerinizi büyüleyecek Osmanlı mutfağından 20 yemeği sizler için derledik.

  • 37
  • 40
Hurma kebabı
Hurma kebabı

Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor.

  • 38
  • 40
Hurma kebabı nasıl yapılır?
Hurma kebabı nasıl yapılır?

Hurma kebabı tarifi: Kuzu gömlek yağını 20 dakika sıcak suda bekleterek yumuşatın. Yumuşadıktan sonra kare halinde kesin (Bu karelerin içine köfteler sığmalı)

Kakule ve anasonu havanda ezin. Soğanları yemeklik bir şekilde doğrayın. Yeşillikleri de aynı şekilde minik bir şekilde kıyın. Derin bir kabın içinde kıymayı, yeşillikleri, soğanı ve baharatların hepsini karıştırarak yoğurun.

Ardından kıymadan hurma büyüklüğünde parçalar koparın ve şekil verin. Sonrasında gömlek yağına köfteyi sarın. Tüm işlem bittikten sonra buzdolabında yarım saat dinlendirin. Izgarada ya da az yağlı tavada pişirin.

  • 39
  • 40
Su böreği
Su böreği

Peynirli, kıymalı ya da sade…

  • 40
  • 40
Su böreği nasıl yapılır?
Su böreği nasıl yapılır?

Su böreği tarifi: Yumurtalara suyu ekledikten sonra karıştırırız. Karışınca unu ve tuzu ilave ederek sıkı bir hamur yoğururuz. Bu hamurdan yumurtadan biraz büyük bezeler yaparız. 12 tane beze çıkar. Bezelerin üzerini hafif nemli bir tülbentle örter, Yarım saat dinlendiririz.

Diğer tarafta rendelemiş olduğumuz peyniri ve ince kıydığımız maydanozu birbiriyle harmanlarız. Başka bir tavaya yağı koyar eritiriz. Yağ ve peynir hazır olur. Dinlenmiş olan bezeleri un yardımıyla açarız. 4 tanesini açınca genişçe bir tencerede kaynamakta olan suyun içerisine öncelikle tuz atarız. Tuz olmazsa yufka parçalanır. Sudan çıkmaz.

Sonra açtığımız yufkaları iki elimizle tutarak yavaşça suyun içine serer gibi bırakırız. Tahta kaşıkla kenarlardan yufkanın üzerine su atarız ki yufka birbirine yapışmasın. Islanan yufkayı hemen yanımızda bulunan soğuk su dolu kabın içine alırız. Sonra elimizle fazla suyunu sızdırarak yağlamış olduğumuz tepsiye buruşuk bir şekilde yerleştiririz.

Soğuk su ılıklaşacağından 3 yufkada bir suyu değiştiririz. Su soğuk olmalı. 4. yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra arasına peynirli karışımdan yayar, üzerine tereyağını gezdiririz. Her 4 yufkada aynı işlemi yaparız (2 defa). Tereyağını da bu işlemleri yapmak için göz kararı 3'e böleriz.

En üst kısmada 4 yufkayı aynı şekilde serdikten sonra üzerini tereyağıyla yağlarız. Pişerken kabarmaması için pişirmeden önce dilim dilim keseriz. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yarım saat pişiririz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN