Bipolar nasıl bir hastalık? Bipolar ne hisseder? Bipolar bozukluğun tedavisi var mı?
Bipolar bozukluk depresyona kadar giden ruh halindeki aşırı ve uç değişiklikler olarak tanımlanır. Bu hastalıktan muzdarip bir kişi aniden kendini çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir hale gelebilir. Peki, bipolar bozukluğu nedir? Bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi? Bipolar bozukluk testi nasıl yapılır? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?
BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN KİŞİLERE YAKLAŞIM
Bipolar tanısı alan kişiler, çoğu zaman hastalıklarını kabullenmez ve durumlarına sebep olarak da çevrelerinde olup bitenleri gösterme eğilimindedirler.
Bu nedenle, tedaviye başlamak ve sürdürmek için aile ve çevre desteği çok önemlidir. Hastanın güvenliğinin temin edilmesi ve tedavinin sağlıklı sürdürülebilmesi için aile bireylerinin hastalık döneminde etkin davranması gerekebilmektedir.
BU HASTALIK GENETİK MİDİR?
Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayanlarda hastalık görülme olasılığı %1-2 iken, birinci derece bir akrabasında (anne-baba veya kardeşlerinde) bipolar bozukluk varsa görülme olasılığı %7-8'dir. Tek yumurta ikizinde bipolar bozukluk varsa diğer ikizde hastalık görülme olasılığı %45-60'dır , yani sadece kalıtım tüm hastalığı açıklayamamaktadır.
DEPRESYON DÖNEMİ NASILDIR?
Depresif nöbetler genellikle sinsi başlar ve manik nöbetlere göre daha uzun sürelidir, yaşlı hastalar dışında genellikle bir yılı geçmez. Depresif dönemdeki belirtiler şunlardır: Dikkatin azalması ve dikkatini toplayamama, anlama, kavrama, hatırlama güçlükleri,benlik saygısında düşüş ve öz güven azalması, suçluluk ve değersizlik düşünceleri, geleceğe ilişkin karamsarlık ve güvensizlik, kendine zarar verme ve intihar düşünceleri ve girişimleri, bedensel halsizlik, uyku bozuklukları (uykuya dalamama, erken uyanma, sık sık uyanma.
ÇOCUKLARDA BİPOLAR BOZUKLUK NASIL ANLAŞILIR?
Bipolar her ne kadar genç ve genç yetişkinlerin yaygın hastalığı olsa da 6 yaşındaki çocuklarda ve daha büyüklerde zaman zaman görülür. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, tek bir sonuca göre tavır almamak ve başka uzmanların da görüşlerine başvurmaktır. Semptomların çoğu dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile veya davranış bozukluklarıyla, hatta normal, çocukça davranışlarla benzer olduğundan, küçük çocuklarda bipolar teşhisi çok zordur.
Mani nöbetleri genellikle ani başlar ve süresi 2 hafta ile 4-5 ay arasında değişir (ortalama süre 4 aydır). Manik dönemdeki belirtiler şunlardır:
Duygudurumda kişinin içinde bulunduğu duruma uygun olmayan coşku, enerji artması ve aşırı hareketlilik, saldırganlık; çok konuşma, uyku süresi ve derinliğinde azalma, toplumsal kurallara uyamama, dikkatte azalma ve dikkat dağınıklığı, öz güven artışı, büyüklük fikirleri, düşüncesizce para harcama, aşırı ticari girişimlerde bulunma, yeme-içme ve kişisel bakım ihmali, sesler duyma, hayaller görme, kokular algılama, ciltte karıncalanmalar veya dokunmalar hissetme şeklinde algı bozuklukları.