Çağımızın en tehlikeli hastalıkları
Sağlık bazen bireysel öneminden sıyrılarak toplumsal bir konum kazanır. Hatta gözle göremediğimiz canlıların insan vücudunda bulaşıcı etkisiyle geçmiş zamanlarda milyonlarca can aldığı bilinir. Veba, İspanyol gribi gibi... Bu tür hastalıklar günümüzde de kendini gösteriyor. Ancak birçok bulaşıcı veya kronik hastalıkta tıp henüz bir çare üretebilmiş değil. Sadece bazı önlemlerle ölüm sayısı azaltılabiliniyor. İşte, çağımızın en tehlikeli hastalıkları...
Giriş Tarihi: 24.04.2019
09:37
Güncelleme Tarihi: 24.04.2019
11:08
5.1 milyon insan öldü. Bir kalp krizi kalbe nasıl zarar veriyorsa felç de beyne zarar veriyor. İkisinin nedeni de kan damarlarında tıkanma nedeniyle hücrelerin oksijenle beslenmesinin engellenmesi. Kan, beyni iki ana damar sistemiyle besler. Beyin hücrelerinin, fonksiyonlarını düzgün olarak yerine getirebilmesi için, sürekli olarak oksijen ile beslenmesi gerekir. Herhangi bir azalma ya da engel felce neden olabilir.
FELCİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Önlem metodu da kalp hastalığına benziyor. Kan basıncını ve diet ile kolesterol alımını düşürmek, ilaç tedavisi ve egzersizler felç riskini azaltabilir. Son araştırmalara göre yüksek potasyum diyetleri, felç riskini belirgin derecede azaltıyor.
3.5 milyon insan öldü. Zatürre, akciğerlerin bakteri, virüs ve diğer organizmalar tarafından iltihaplanması sonucu meydana geliyor. Ölü veya erken doğumların yüzde 20'sine zatürre neden oluyor. Tüm ölümlerin yaklaşık yarısını da AIDS hastaları oluşturuyor.
ZATÜRRE HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Yemeklerden sonra her zaman ellerinizi yıkayın. Koyu renkli meyve ve sebzelerin bulunduğu diyetler antioksidanlar bakımından zengindir, akciğerin kapasitesini artırmak için aerobik egzersizler yapın ve sigarayı bırakın. Mevcut antibiyotikler zatürreyi tedavi edebiliyor. Anne sütü, bebekleri zatürreeden koruyabilir. Araştırmacılar sütün içindeki şekerin bakterilerden koruduğunu ortaya çıkarttı.
2.3 milyon insan öldü. Ortalama 47 milyon insan AIDS'e neden olan HIV virüsü taşıyor. Geçen yıl 1 milyon 830 bin Afrikalı ve 99 bin Amerikalı bu virüsten öldü. Virüs bağışıklık sisteminin bir bölümü olan CD4 adı verilen beyaz hücrelere saldırmaya başlıyor. Virüs bu hücreleri ele geçiriyor ve kendisini kopyalarını çıkarmak için kullanıyor. Bağışıklık sistemi bir kez yıkıldığında zatürree ve benzer hastalıklarla mücadele etmek imkansızlaşıyor.