Çağımızın en tehlikeli hastalıkları
Sağlık bazen bireysel öneminden sıyrılarak toplumsal bir konum kazanır. Hatta gözle göremediğimiz canlıların insan vücudunda bulaşıcı etkisiyle geçmiş zamanlarda milyonlarca can aldığı bilinir. Veba, İspanyol gribi gibi... Bu tür hastalıklar günümüzde de kendini gösteriyor. Ancak birçok bulaşıcı veya kronik hastalıkta tıp henüz bir çare üretebilmiş değil. Sadece bazı önlemlerle ölüm sayısı azaltılabiliniyor. İşte, çağımızın en tehlikeli hastalıkları...
Giriş Tarihi: 24.04.2019
09:37
Güncelleme Tarihi: 24.04.2019
11:08
2.3 milyon insan öldü. Anfizem akciğerdeki hava torbalarını harap ederek ciğerlerin esnekliğini kaybetmesine neden oluyor ve oksijen alınmasını engelliyor. Bu, akciğerdeki minik hava keselerini (alveoli) yırtıyor. Yırtılan yerler hava doluyor ve genişleme meydana geliyor. Bu da, alveol duvarlarının yırtılacak kadar incelmesine ve yeni yırtılmalara neden oluyor. Anfizem sık sık kronik bronşit ile birlikte görülüyor, öksürmeye ve balgam çıkartılmasına neden oluyor. Bu semptomlar birlikte görüldüğünde kronik akciğer hastalığı olarak adlandırılıyor.
BRONŞİT VE ANFİZEM HASTALIKLARI NASIL ÖNLENİR?
Tedavide ilk önce sigara bıraktırılıyor, fizik terapi, günlük egzersiz ve besi değeri yüksek diyet, steroidler (doğal olarak bulunan ve yapıları kolesterole benzeyen bir grup maddenin ortak adı), antibiyotikler ve yıllık grup ve zatürree aşıları. Anfizem farkedildiği andan itibaren yüzde 50-70 arası akciğer zarları çoktan zarar görmüş oluyor.
2.2 milyon insan öldü. İshal gelişmekte olan ülkelerde özellikle altı ay ve üç yaş arası çocukların en yaygın ölüm nedeni. İshal çok tehlikeli çünkü vücudun susuz kalmasına neden oluyor.
İSHALE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?
Ağızdan dehidrasyon terapisi ile tedavi ediliyor. Ancak kurak ve susuz bölgelerde hastalık daha yaygın. Dünya Sağlık Örgütü, çeşitli yörelerde ucuz dehidrasyon terapisi sunarak ishali kontrol programları geliştiriyor.
2.2 milyon insan öldü. Çocuklar beş yaşına kadar birçok ölüm tehlikesi atlatıyor. Önlemi: Tıbbi yardım, annenin beslenmesi ve etkili bağışıklık programları oluşturuluyor. Yaygın bebek sağlığı programları yapılması gerekiyor.