Çağın en büyük teknolojik hastalığı FOMO nedir?
Yaygınlaşan internet kullanımıyla ortaya çıkan, çağın en büyük teknolojik hastalığı FOMO , gelişmeleri takip edememe kaygısı ve gündemi kaçırma korkusu olarak bilinir. 'Sanal uyuşturucu' olarak da tanımlanan bu rahatsızlıkta insanlar, her anlarında sosyal medyayı kontrol etme ihtiyacı duyar. Peki, Z kuşağında yaygın olarak görülen sosyal medyanın neden olduğu bu korku kontrol altına alınabilir mi?
Giriş Tarihi: 30.10.2019
15:11
Güncelleme Tarihi: 30.10.2019
15:32
Bazı insanlar uyanır uyanmaz, sosyal medya hesabından yorumları inceliyor. Olumsuz eleştirileri okuyor, beğenileri takip ediyor. Prof. Dr. Tarhan, bu durumun sosyal medyaya aşırı ilgi duyan kişilerde bazı ruhsal problemlerin ortaya çıkabildiği belirtir.
Z kuşağında daha sık görülen FOMO için risk grubuna özellikle hiperaktif ve dürtü kontrolü zayıf kişiler girer. Her şeyi kolay elde etmek isteyen Z kuşağı, internetle beraber sanal dünyayı zevk olarak, ilgi alanı olarak seçiyorlar.
Ayrıca mesleği gereği bilgisayarla vakit geçirmek zorunda olanlar, bilgi işlemciler ve yazılımcılarda daha sık görülüyor.
Sosyal medya bağımlılığı şeklinde de tanımlanan bu durumdaki kişiler 5-10 yıl içinde özel bir hastalığa, psikiyatrik bir sendroma yakalanma ihtimalleri çok yüksek.
FOMO tek başına görülen bir rahatsızlık değildir yanında nomofobi de görülür. Nomofobi; cep telefonu yoluyla iletişim bağlantısının kesilmesi olarak açıklanabilir. Kişi telefondan uzaklaştığında haber alamamaktan korkar ve panikler. Bu paniğinin yanında nefes darlığı, titreme, baş dönmesi gibi belirtiler de bulunur.
FOMO'nun yaygınlaşmasını sağlayan etmenlerden biri de sosyal medyadaki rekabet ortamı ve oyunların sürekli olarak kullanıcıları çevrimiçi olmaya teşvik etmesidir.
Siber uşaklaştırma ile ilgili haberimizi okumak için tıklayın.
Sosyal medyanın sıklıkla kullanılmasıyla özgüven ve iletişim problemi ortaya çıkıyorsa kişinin tedavi edilmesi gerekiyor.
Teknolojik cihazların kullanımının süresini kademeli olarak azaltılması faydalı olacaktır.
Prof. Dr. Nevzat Tarlan insanlara; tek ilgi alanları bilgisayar ve sanal ortam olmamasını kendilerine başka ilgi alanları, hobi bulmalarını tavsiye ediyor. Örneğin bilgisayar başından kalkıp, doğa yürüyüşü ve arkadaşlarla vakit geçirme gibi aktivitelere katılması gerektiğini öneriyor.
Bu durum, sosyal medyadan uzaklaşarak anda kalabilme, bulunduğumuz ortamda hem bedensel hem zihinsel olarak uyum sağlayabilmeyi sağlar.
FOMO İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Kişi kendisine öncelikle şu üç sorunun yanıtını net olarak vermeli:
Bu yaptığım ne? Bu yaptığım gerekli mi? Bu yaptığım şey benim için uygun mu?
BAĞIMLILIĞI NASIL KONTROL ALTINA YÖNTEMLERİ
Günlük internet kullanım saatlerinizi değiştirin.
Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uymaya çalışın.
Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin.
Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığınız faaliyetleri bir deftere yazın, sosyal medyayı kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarınızdan birini yapmasını isteyin.