Arama

Deprem anında neler yapmalıyız?

AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamaya göre Malatya'da 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı. Peki deprem anında neler yapmalıyız? Depreme nasıl hazırlanmalıyız?

  • 13
  • 20

*Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
*Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
*Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
*Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
*Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

  • 14
  • 20
DEPREM ESNASINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ
DEPREM ESNASINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ

*Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;
*Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.
*O araç sakin mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse(ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.
*Sarsıntı sırasında bir tünelin içinde iseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
*Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

  • 15
  • 20
DEPREM ESNASINDA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSANIZ
DEPREM ESNASINDA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSANIZ

Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilinir veya diğer hattan gelen başka bir metro yada tren size çarpabilir.

Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır.

  • 16
  • 20
DEPREM SONRASINDA KAPALI ALANDAYSANIZ
DEPREM SONRASINDA KAPALI ALANDAYSANIZ

*Önce kendi emniyetinizden emin olun.
*Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
*Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
*Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
*Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
*Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
*Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
*Cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakın.
*Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.

  • 17
  • 20
DEPREM SONRASINDA AÇIK ALANDAYSANIZ
DEPREM SONRASINDA AÇIK ALANDAYSANIZ

*Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
*Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
*Önce hemen yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
*Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.
*Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, özürlüler- yardımcı olun.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN