Deprem anında neler yapmalıyız?
AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamaya göre Malatya'da 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı. Peki deprem anında neler yapmalıyız? Depreme nasıl hazırlanmalıyız?
Giriş Tarihi: 19.07.2019
10:23
Güncelleme Tarihi: 04.08.2020
13:22
DEPREM SONRASINDA AÇIK ALANDAYSANIZ
*Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin. *Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun. *Önce hemen yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin. *Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin. *Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, özürlüler- yardımcı olun.
YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ
*Paniklemeden durumunuzu kontrol edin. *Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir. *Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun. *El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın. *Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.
TÜRKİYE'NİN DEPREM BİLANÇOSU
Türkiye'nin bulunduğu coğrafya, 1500'lü yıllardan itibaren farklı zamanlarda 7 ve üstü büyüklüğünde 23 deprem le sarsıldı.Sismik açıdan oldukça aktif bir ülke olan Türkiye, Avrasya-Arap-Afrika levhası arasında yer alıyor. Türkiye, sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı , Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı yla deprem kuşağında bulunuyor.
"Türkiye'nin 510 yıllık deprem tarihi" haberimize ulaşmak için lütfen tıklayınız...