Arama

Doğa olayları hakkında bilinmesi gereken 20 kavram

Dokuzuncu yüzyılda Müslümanlar, yaşadıkları ortamı anlayabilmek için doğa olayları üzerinde kafa yormuş, birtakım sorulara cevap aramışlardır. Örneğin Biruni, medcezirin döngüsel olduğunu ve ayın evrelerindeki değişikliklerden kaynaklandığını söyler. Kindi gibi bazı alimlerse gökyüzünün mavi renkte görünmesi hakkında görüş bildirmiştir. Sizler için hava olayları hakkında aşina olunan veya ilk kez karşılaşacağınız bazı kavramları, açıklamaları ile birlikte listeledik.

  • 19
  • 20
BORAN NEDİR?
BORAN NEDİR?

Çok sert yel, şimşek ve gök gürültüsü, dolu ve sağanak halinde yağmurla ortaya çıkan hava olayı. Boran olması için yerde ince tabaka halinde kar bulunması gerekiyor. İnce tabaka olan karı yerden kaldırarak görüşü imkansız kılıyor. Boran hava durumunu sıcaklık bakımından yaşanılmaz bir konuma getirmektedir. Etkili olduğu zamanlarda dondurucu soğuk fırtınalara eşlik eder. Kelime anlamı olarak belirttiğimiz gibi boran gök gürültüsü ve şimşek ile de ortaya çıktığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra da dolu ve sağanak yağış olduğu zamanlarda da boran oluşabiliyor.

  • 20
  • 20
SİTTE-İ SEVR NEDİR?
SİTTE-İ SEVR NEDİR?

Güneş'in Sevr burcunda (Boğa burcu) bulunduğu Nisan ayında fırtınaları ile meşhur olan altı gündür. Sitte-i sevr dönemi 21 Nisan ile 26 Nisan tarihleri arasını kapsamaktadır. Anadolu yaşayan çiftçiler "Sitte sevir, her saati bir devir"ile denizciler ise "Sitte-i sevür, kapıyı çevür" sözleriyle insanları uyarmışlardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN