Doğa olayları hakkında bilinmesi gereken 20 kavram
Dokuzuncu yüzyılda Müslümanlar, yaşadıkları ortamı anlayabilmek için doğa olayları üzerinde kafa yormuş, birtakım sorulara cevap aramışlardır. Örneğin Biruni, medcezirin döngüsel olduğunu ve ayın evrelerindeki değişikliklerden kaynaklandığını söyler. Kindi gibi bazı alimlerse gökyüzünün mavi renkte görünmesi hakkında görüş bildirmiştir. Sizler için hava olayları hakkında aşina olunan veya ilk kez karşılaşacağınız bazı kavramları, açıklamaları ile birlikte listeledik.
Giriş Tarihi: 23.07.2019
14:14
Güncelleme Tarihi: 23.07.2019
15:15
Havadaki gaz taneciklerinin birbirine çarpması sonucu ile oluşur. Basınç sıcaklık ile ters orantılıdır. Sıcaklık arttığında gaz tanecikleri arasındaki mesafe artar ve birbirine çarpma ihtimali azalacağından basınç düşer ve alçak basınç oluşur. Sıcaklık azaldığında gaz tanecikleri arasındaki mesafe azalır, taneciklerin birbirine çarpma ihtimali artar ve basınç artar- yüksek basınç oluşur.
Sirrostratüs, bir bulut tipi. Tabanı 20.000 ft üzerinde bulunur ve yüksek seviye bulutudur. Şeffaf, beyazımsıdır. İpliksi veya pürüzsüz yapıdadır. Gökyüzünü tamamen veya kısmen kaplar. Güneş ve ay etrafında dışı beyazımsı, içi kırmızımsı hale oluşturur. Buz kristali yapısındadır
Sirrokümülüs, yüksek seviyede bulunan bir bulut tipi. Bir katman halinde yayılmış ince, beyaz parçacıklar şeklindedir. Parçacıklar genellikle buğday tanesi veya küçük dalgacıklar halinde; birbirine bağlı ya da ayrık; genellikle düzenli bir desen oluşturacak şekilde dizilirler.
RADİATUS BULUTLARI NEDİR?
Bulut gözlemcileri ve fotoğrafçılar tarafından çok sevilen radiatus bulutları, birbirine paralel şekilde ilerleyen ve ufukta birleşiyor görüntüsü veren bulut topluluğudur. İsmini yayılan anlamına gelen Latince Radiatus'tan almıştır. Bu bulutlar rüzgar yönüne paralel olarak oluşur. Kümülüs radiatus, strotokümülüs radiatus, altokümülüs radiatus, altostratüs radiatus ve cirrus radiatus gibi çeşitleri vardır.
Beyaz gökkuşağı sisli ortamda oluşur ve sis yayı/ sis kuşağı olarak da geçer. Sis kuşağı 0.05 milimetreden daha küçük su damlacıklarından oluşur. Küçük damlacıklar ışığı klasik gökkuşağını oluşturan büyük damlalar gibi saçamaz. Burada önemli faktör farklı renkli ışınların dalga boylarıdır. Bu nedenle sis kuşakları oldukça renksizdir. Sadece kırmızı bir dış kenar ile mavimsi iç kenarı olur.
Sadece sisli havalarda değil, bulut kaynaklı olarak havada bir uçaktan da görülebilir. Elbette görebilmek için yere bakıyor olmanız gerekiyor, çünkü beyaz gökkuşağı güneşin tersi istikamette görülebilir.