Dünya tarihinin en önemli 6 aşısı
Aşılar, insanlığın verdiği büyük salgın mücadelelerinde en önemli destekçiler olmuştur. Tarih boyunca milyonlarca kişinin ölümüne neden olan salgın hastalıklar, bilim insanlarının bulduğu aşılar sayesinde kimi zaman yok olmuş kimi zaman ise etkisini yitirmiştir. Kitlesel ölümler durmuş ve bağışıklık sisteminin ilgili hastalığa karşı antikor üretmesi sağlanmıştır. İşte, dünya tarihinin en önemli 6 aşısı…
Giriş Tarihi: 26.01.2021
17:10
Güncelleme Tarihi: 26.01.2022
13:11
✅Hastalığın özellikleri
📌Sığır vebası sığır ve türlerinde gören öldürücü ve bulaşıcı hastalıklardandır. Sığırlara bulaşan bu virüs, sığır ve bufola türlerini de tehlike altına almıştır. Bu hastalık sığır ölümlerine yol açtı. Kıtlığa yol açan bu hastalığın çaresi de yine aşı ile oldu.
📌4. yüzyıldan itibaren insanlığın uğraştığı hastalıklardan biri olan sığır vebası 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa'da yayılmış hatta öyle ki Avrupa'da ilk veteriner okullarının kurulmasına sebebiyet vermiştir. Avrupa'da belirli aralıklarla nükseden bu hastalık hayvan sağlığı açısından yapılan araştırmalara hız kazandırmıştı.
Lady Montagu, Osmanlı'daki aşıyı Batı'ya nasıl tanıttı?
ANADOLU'DA BİNLERCE HAYVAN TELEF OLDU
✅Osmanlı'da sığır vebası
📌Bu salgının Osmanlı topraklarına 93 Harbi'nden sonra muhacirler tarafından getirildiği düşünülmektedir. Osmanlı'da "Veba-i bakarî" olarak adlandırılan bu hastalık, halkı büyük bir gelir kaybına uğrattı.
📌Rusya'dan getirilen hayvanlardan bulaşan hastalık yüzünden Anadolu'da hayvan sayısı azalmış 1889'da bir günden binden fazla hayvanın telef olduğu kayıtlara geçmişti.
AŞILAMA İLE ORTADAN KALKAN İLK HAYVAN HASTALIĞI
✅Sığır vebasına karşı aşı faaliyetleri
📌19. yüzyıldan sonra hastalığa karşı aşı üretildi. Salgına karşı herhangi bir ilaç olmasa da bağışıklığın kazanması adına aşılama yöntemi en önemlisiydi. Bu sebeple hastalık tehdidi ile karşı karşıya kalan hayvanlara serum ile aşı yapmak hastalığın önlenmesine neden oldu.
📌Bu dönemde hayvanların hastalıktan kurtulması için aşılanma yapılmıştı. Osmanlı topraklarında hastalıkla mücadele etmek için gerekli maddi olanaklar yetersizdi. Ülkedeki baytar sayısı yeterli değildi bu sebeple Baytar Tatbikat Mektebi açılmıştı. Mektepte iki yıl eğitim görecek elemanlar sonrasında baytarlara yardım etmek ve taşrada aşılar yapmak üzere görevlendirecekti. Osmanlı içinde bulunduğu tüm olumsuz koşullara rağmen aşıyı uygulamıştır.
Sığır Vebası, gerek ülkemizde gerekse dünyada uzun yıllar etkisini gösterdi. Sığır Vebası, 2011'de aşılama ile ortadan kalkan ilk hayvan hastalığı oldu.
✅Hastalığın özellikleri
📌Çocuk felci, sinir hücrelerine zarar verip özellikle omurilikteki kasların kasılmasını sağlayan bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Genellikle yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkan bu hastalık çevre sağlığı koşullarına çok dikkat edilmeyen dönemlerde yaygın hale geldi.
📌Hastalık, lağım sularının yiyeceklere bulaşması, sineklerin taşıdığı mikroplar, hastalığa yakalanmış kişinin ağız ve burnundan çıkan damlacıklarla bulaşır. Yalnızca küçüklere özgü olmayan bu hastalığa büyükler de yakalanmıştır. Tedavi edilmediğinde hastalarda felç görülmektedir.
✅Çocuk felcine karşı aşı faaliyetleri
📌Çocuk felci de aşıyla üstesinden gelinen hastalıklardan biridir. Hastalığı önlemenin en etkin yolu aşı olmuştur.
📌Jonas Edward Salk, ilk başarılı çocuk felci aşısını geliştiren tıp araştırmacısıdır. 1952 tarihinde ABD büyük bir felaketle karşı karşıya gelir: Çocuk felci. Ciddi ölüm rakamlarının olduğu bu dönemlerde Salk öldürülmüş virüsten aşı elde etmeyi başardı kendi karısı ve çocuğu üzerinde denediği aşıyı geniş kitlelere yaymak amacıyla çalışmalara başladı.
📌1954-55 yılları arasında yapılan başarılı denemeler sayesinde aşının hastalığı önlemede etkili olduğuna kesin karar verildi. Ülkesinde kahraman ilan edilen Salk, bulduğu aşıyla çocuk felci vakalarının %80-90 oranında azalmasına sebep oldu.
Çocuk felci, aşılamayla silinen ikinci insan hastalığı olma yolunda ilerliyor. Dünyanın birçok yerinde silinen bu hastalığı tamamen yok etme çabaları devam ediyor.