Dünyanın en güzel cami kubbeleri
Yüce Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde camiler, günün beş vakti ümmeti bir araya getiriyor. Kimi camiler var ki farklı mimarileriyle, kubbe ve minare tasarımlarındaki uyum ile adeta göz kamaştırıyor. Coğrafi şartlar ile şekillenen, birkaç mimari üslubu barındıran, ince işçiliklerle bezeli pek çok cami bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından mimarileriyle göz kamaştıran cami kubbelerini derledik.
Giriş Tarihi: 28.08.2020
21:42
Güncelleme Tarihi: 16.01.2022
17:10
Sri Lanka mimarisinde anıt eser olarak kabul gören Kırmızı Mescit, 1500 kişinin ibadet edebileceği şekilde planlanmıştır. Camide kırmızı beyaz renkte desenler kullanılmıştır. Kubbeler geleneksel soğan şeklinden farklı olarak nar şeklinde inşa edilmiştir ve renkli tuğla desenleri aynıdır.
Delhi Jama Camii, 17. yüzyılda Babür İmparator'u Şah Cihan tarafından ülkenin başkenti Delhi yaptırılmıştır. Hindistan'ın en büyük ve en ihtişamlı camilerinden biridir. Şehrin en işlek pazarlarından "Çavri Pazarı" Yolunun başlangıcında yer alır.
İnşaatında 6 bin kişinin çalıştığı caminin yapımına 1650 yılında başlanmış ve cami 1656 yılında tamamlanmıştır. Caminin bahçesinde 25 bin Müslüman aynı anda saf tutabilir. Camide geyik derisine yazılmış antik değeri olan bir Kur'an-ı Kerim ve birkaç kutsal emanet bulunur. Jama mescidi ana kubbe ve yanında iki adet büyük kubbeye sahiptir.
Malezya'nın Melaka şehrinde bulunan ve boğazın üzerine inşa edilen bu cami, özellikle gün doğumu ve gün batımında efsanevi bir tabloyu andırıyor. Yapay bir ada üzerine kurulu bu caminin inşası 2006'da tamamlandı ve ibadete açıldı.
Caminin üzerinde bulunduğu ada, insan yapımı ve Pulau Melaka diye adlandırılır. Mimarisinde Malay ve Ortadoğu etkisi görülen cami, dışarıdan bakıldığında suyun üzerinde yüzüyor gibi görünür. Bu nedenle Melaka'nın suda yüzen camisi olarak bilinir. 30 metrelik caminin tek minaresi aynı zamanda deniz feneri işlevi de görüyor. Altın sarısı kubbesi mavi işlemelerle bezenmiştir ve suya yansıması ile büyüleyici bir görüntüye sahiptir.