En sık görülen psikolojik rahatsızlıklar
İnsan beyninin anormal bir şekilde çalışmasına neden olan psikolojik rahatsızlıklara pek çok kişi maruz kalıyor. Öyle ki dünyada 450 milyondan fazla insan ruhsal hastalıklarla mücadele ediyor. Bazen depresyon gibi daha kolay atlatılabilen durumlar oluşurken bazen de büyük travmaların büyük sonuçları olarak acı veren hastalıklar karşımıza çıkıyor. Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde en sık görülen psikolojik rahatsızlıkları derledik.
Giriş Tarihi: 04.05.2020
09:40
Güncelleme Tarihi: 10.10.2020
09:13
DEPRESYONUN TEDAVİSİ VAR MI?
Depresyon tedavi edilebilir bir ruhsal hastalıktır. İlaçlar ve psikoterapi, depresyonu olan birçok kişi için etkilidir. Öncelikli olarak doktorunuz veya psikiyatrınız semptomları hafifletmek için ilaçlar yazabilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi bir psikiyatri, psikolog veya diğer ruh sağlığı uzmanından yardım almalıdır.
Şiddetli depresyonunuz varsa, hastanede kalmanız gerekebilir veya belirtileriniz iyileşene kadar ayakta tedavi programına katılmanız gerekebilir.
BİREYLER TÜKENMİŞLİKLE NASIL BAŞA ÇIKAR?
Bireysel olarak tükenmişlikle mücadele edebilmek için alınabilecek önlemler şunlardır;
Tükenmenin ne anlama geldiğinin ve belirtilerinin bilmeniz kendi durumunuzu erkenden tanımasını ve çözüm aramaya yönelmesini sağlayacaktır.
İşle ilgili gerçekçi beklenti ve hedefler belirleyin.
İşe başlamadan önce kişi yaptığı işin zorluklarını ve risklerini öğrenin.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NEDİR?
İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanır. Teknoloji bağımlılığına dair bilinmesi gereken ilk şey bu kavramın bir şemsiye terim olduğudur. Teknolojiye olan bağımlılık kavramıyla; internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı ve potansiyel zararlarına rağmen aşırı akıllı cihaz kullanımı gibi örnekler aklımıza gelmelidir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Çevre
İş stresi ve kişisel hayatta yaşanan olaylar insanları teknoloji bağımlığına sürükleyebiliyor. İş hayatında başarısız bir kariyere sahip olmak, stres seviyesini düşürmek için kişileri internete sevk ediyor. ABD'de bu konu üzerine yapılan bir araştırmanın sonucu olarak yetişkinlerin yüzde 58'inin akıllı telefonu olduğu ve gençlerin yüzde 37'sinin teknoloji bağımlılığına aday olduğu kayda düşülüyor.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
İnternet kullanım süresi sona erdiğinde bir sonraki kullanımın ne zaman olacağı ve neler yapılacağını merak etme.
Doyum noktasına ulaşmak için her seferinde internet veya teknolojiyle daha çok vakit geçirmek gerektiğini hissetmek.
İnternet veya teknoloji kullanımını azaltmaya veya durdurmaya çalışırken kişinin kendisini huzursuz, karamsar, depresif veya sinirli hissetmesi.
Aslen hedeflenenden daha uzun süre dijital aygıtları kullanmak.
Teknolojiyi problemlerden kaçmak ya da çaresizlik, suçluluk, endişe ya da depresyon duygularını hafifletmek için bir yöntem olarak kullanmak.