Erteleme hastalığı ne demek? Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?
Sabahları ısrarla çalan saatinizi sürekli erteler misiniz? Masanızın üstü bitmeyen işlerle mi dolu? Ara sıra hepimizin yapmamız gereken işleri ertelediği, başka bir zamana ötelediği olmuştur. Her şeyin olduğu gibi ertelemenin de hastalığı var. İşte literatürde "procrastination" olarak geçen, dilimizde "erteleme hastalığı" olarak bilinen bu durumla ilgili merak edilenler…
Giriş Tarihi: 05.03.2020
08:49
Güncelleme Tarihi: 18.10.2022
10:18
ERTELEME HASTALIĞI VE NEDENLERİ
"Erteleme Hastalığı (Procrastination)" , gencinden yaşlısına herkeste görülebiliyor. Üstelik bu hastalık bizi çözülmemiş problemler yığınıyla baş başa bırakabiliyor. Mükemmeliyetçilik Mükemmelliyetçi insanlar, yapacakları işlerin hatasız olmasını isterler.
En iyisini, en doğrusunu yapmak istemek ertelemeye yol açan nedenlerden biridir. Mükemmeliyetçi birey, ciddi bir araştırma yapması gerektiği zaman kendini çok iyi hissettiği, ilhamın geleceği o anı bekler durur. Aslında o anın işe başladığı zaman kendiliğinden oluşacağını gözden kaçırır.
KRONİK ERTELEME NASIL OLUŞUR?
Sürekli erteleyen, ertelediği için strese ve sıkıntıya girmesine rağmen, bu durumu tekrar tekrar sürdüren kişilerde görülen kronik erteleme önemli bir problemdir.
Çocukluk çağında başlayan bu durumun altında yatan sebeplerden biri de otoriter ebeveynlerdir. Bu tarz ailelerde kurallar çok sıkıdır ve bu kurallara uymak hemen her şeyden daha önemlidir. Mükemmeliyetçi anne babalar, küçük yaştan itibaren sürekli olarak çocuklarını eleştirir.
Düşük kırılganlık toleransı
Düşük kırılganlık toleransı, kişinin "bugün bu sıkıntıya katlanamam" dediği, sıkıntı, hoş olmayan duygular yaratan işten kaçınması ve sonraya ertelemesidir. Örneğin bir öğrencinin ders çalışmak zorunda olmasına rağmen ona haz verecek şeylerle uğraşması.
Korku ve kaygı
Yapacağınız işlerin sonucunun nasıl olacağına dair korku ve kaygılarınız var ise kendinizi o işi ertelerken bulabilirsiniz. "Ya istediğim gibi olmazsa?" düşüncesi, kişinin o işi ertelemesine neden olur. Bu başarısızlığı yaşamamak adına adım atmamak ve risk almamak kişiye daha kolay gelir. İşin sonucuna fazlaca odaklanmak erteleme davranışının nedenlerinden bir başkası.
Sürenin uzun olması
Ödüle hemen ulaşmak, sonucu somut bir şekilde görmek istemek de erteleme davranışına yol açan sebeplerden sayılıyor. Kilolarıyla başı dertte olan kişinin fit bir vücuda ulaşması için geçmesi gereken sürenin olması, o kişinin spor ve diyeti sürekli ertelemesi sürenin uzun olmasıyla alakalıdır.
SENDROMUN TEDAVİSİ VAR MI?
Psikologlara göre bu sendromun tedavisinden ziyade kontrolü tamamen kendi elimizde. Öncelikle durumu kabullenmek ve alışkanlık haline gelen ertelemeyi değiştirmek gerek. Bunu da minik adımlarla yapabilirsiniz.
"Erteleyiciler olarak en büyük sıkıntımız anlık keyiflerdir. İşlerimizi yapmak yerine oyuna dalabiliyor ya da arkadaşımızla sinemaya gidebiliyoruz. Bu yüzden önce yazı yazarken dikkatinizi dağıtacak her şeyi ortadan kaldırmakla başlayın. Masanızı toplayın ve telefonunuzu kapatın."
1980'lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi yöntemidir. Bu teknik, çalışmayı aralıklarla, geleneksel olarak 25 dakikalık, kısa aralarla ayrılmış olarak ayırmak için bir zamanlayıcı kullanır.
Pomodro tekniği ile yapmanız gereken işleri sürelere bölmeniz. Örneğin yarım saat çalışmanın arkasından beş dakikalık molalar ile işinizi ertelemenize gerek kalmaz.