Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Erteleme hastalığı ne demek? Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?

Erteleme hastalığı ne demek? Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?

Sabahları ısrarla çalan saatinizi sürekli erteler misiniz? Masanızın üstü bitmeyen işlerle mi dolu? Ara sıra hepimizin yapmamız gereken işleri ertelediği, başka bir zamana ötelediği olmuştur. Her şeyin olduğu gibi ertelemenin de hastalığı var. İşte literatürde "procrastination" olarak geçen, dilimizde "erteleme hastalığı" olarak bilinen bu durumla ilgili merak edilenler…

Düşük kırılganlık toleransı

Düşük kırılganlık toleransı, kişinin "bugün bu sıkıntıya katlanamam" dediği, sıkıntı, hoş olmayan duygular yaratan işten kaçınması ve sonraya ertelemesidir. Örneğin bir öğrencinin ders çalışmak zorunda olmasına rağmen ona haz verecek şeylerle uğraşması.

Korku ve kaygı

Yapacağınız işlerin sonucunun nasıl olacağına dair korku ve kaygılarınız var ise kendinizi o işi ertelerken bulabilirsiniz. "Ya istediğim gibi olmazsa?" düşüncesi, kişinin o işi ertelemesine neden olur. Bu başarısızlığı yaşamamak adına adım atmamak ve risk almamak kişiye daha kolay gelir. İşin sonucuna fazlaca odaklanmak erteleme davranışının nedenlerinden bir başkası.

Sürenin uzun olması

Ödüle hemen ulaşmak, sonucu somut bir şekilde görmek istemek de erteleme davranışına yol açan sebeplerden sayılıyor. Kilolarıyla başı dertte olan kişinin fit bir vücuda ulaşması için geçmesi gereken sürenin olması, o kişinin spor ve diyeti sürekli ertelemesi sürenin uzun olmasıyla alakalıdır.

  • 6
  • 11
SENDROMUN TEDAVİSİ VAR MI?
SENDROMUN TEDAVİSİ VAR MI?

Psikologlara göre bu sendromun tedavisinden ziyade kontrolü tamamen kendi elimizde. Öncelikle durumu kabullenmek ve alışkanlık haline gelen ertelemeyi değiştirmek gerek. Bunu da minik adımlarla yapabilirsiniz.

"Erteleyiciler olarak en büyük sıkıntımız anlık keyiflerdir. İşlerimizi yapmak yerine oyuna dalabiliyor ya da arkadaşımızla sinemaya gidebiliyoruz. Bu yüzden önce yazı yazarken dikkatinizi dağıtacak her şeyi ortadan kaldırmakla başlayın. Masanızı toplayın ve telefonunuzu kapatın."

  • 7
  • 11
POMODORO TEKNİĞİ
POMODORO TEKNİĞİ

1980'lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi yöntemidir. Bu teknik, çalışmayı aralıklarla, geleneksel olarak 25 dakikalık, kısa aralarla ayrılmış olarak ayırmak için bir zamanlayıcı kullanır.

Pomodro tekniği ile yapmanız gereken işleri sürelere bölmeniz. Örneğin yarım saat çalışmanın arkasından beş dakikalık molalar ile işinizi ertelemenize gerek kalmaz.

  • 8
  • 11
ERTELEME SENDROMU NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?
ERTELEME SENDROMU NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

* Ertelediğiniz her şeyin farkında olmakla başlayın. Boş bir kağıdı ikiye bölüp bir tarafına ertelediğiniz her şeyi yazın. Diğer tarafına da bunları neden ertelediğinizi ve altında yatan sebepleri yazın.

* Ertelediğiniz işleri önem sırasına göre yazın. Kendinize göre oluşturduğunuz programa bu listeyi dahil edin. Büyük işleri birden yapmak zor geleceği için ufak ufak halletmeniz size kolay gelecektir. Bu sayede aslında gözünüzde büyüttüğünüz işlerin o kadar da zor ve imkansız olmadıklarını fark edeceksiniz.

  • 9
  • 11
EN KOLAYLARI ÖNCE HALLEDİN
EN KOLAYLARI ÖNCE HALLEDİN

* Erteleme alışkanlığı ile baş etmede sihirli sözcük başlamaktır. İlhamın gelmesini veya iyi gününüzde olmayı beklerseniz bilin ki öyle bir zaman hiç gelmeyecek. Araştırmalar, işin ilk adımını attıktan sonra bunun insanı mutlu ettiğini ve daha sonraki adımlar için motive ettiğini gösteriyor. Listenizdeki işleri hemen yapmaya başlayın, sadece bir adım, bir adım atın. Her şeyin kolaylaştığını, ertelemelerinizin ortadan kalktığını sizde deneyimleyeceksiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN