Erteleme hastalığı ne demek? Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?
Sabahları ısrarla çalan saatinizi sürekli erteler misiniz? Masanızın üstü bitmeyen işlerle mi dolu? Ara sıra hepimizin yapmamız gereken işleri ertelediği, başka bir zamana ötelediği olmuştur. Her şeyin olduğu gibi ertelemenin de hastalığı var. İşte literatürde "procrastination" olarak geçen, dilimizde "erteleme hastalığı" olarak bilinen bu durumla ilgili merak edilenler…
Giriş Tarihi: 05.03.2020
08:49
Güncelleme Tarihi: 18.10.2022
10:18
1980'lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi yöntemidir. Bu teknik, çalışmayı aralıklarla, geleneksel olarak 25 dakikalık, kısa aralarla ayrılmış olarak ayırmak için bir zamanlayıcı kullanır.
Pomodro tekniği ile yapmanız gereken işleri sürelere bölmeniz. Örneğin yarım saat çalışmanın arkasından beş dakikalık molalar ile işinizi ertelemenize gerek kalmaz.
ERTELEME SENDROMU NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?
* Ertelediğiniz her şeyin farkında olmakla başlayın. Boş bir kağıdı ikiye bölüp bir tarafına ertelediğiniz her şeyi yazın. Diğer tarafına da bunları neden ertelediğinizi ve altında yatan sebepleri yazın.
* Ertelediğiniz işleri önem sırasına göre yazın. Kendinize göre oluşturduğunuz programa bu listeyi dahil edin. Büyük işleri birden yapmak zor geleceği için ufak ufak halletmeniz size kolay gelecektir. Bu sayede aslında gözünüzde büyüttüğünüz işlerin o kadar da zor ve imkansız olmadıklarını fark edeceksiniz.
EN KOLAYLARI ÖNCE HALLEDİN
* Erteleme alışkanlığı ile baş etmede sihirli sözcük başlamaktır . İlhamın gelmesini veya iyi gününüzde olmayı beklerseniz bilin ki öyle bir zaman hiç gelmeyecek. Araştırmalar, işin ilk adımını attıktan sonra bunun insanı mutlu ettiğini ve daha sonraki adımlar için motive ettiğini gösteriyor. Listenizdeki işleri hemen yapmaya başlayın, sadece bir adım, bir adım atın. Her şeyin kolaylaştığını, ertelemelerinizin ortadan kalktığını sizde deneyimleyeceksiniz.
* Kendimizi yaptıklarımızın sonucunda ödüllendirirsek, emeklerimizin karşılığını almış hisseder ve bundan sonra yapacağımız işler için kendimize motivasyon vermiş oluruz.
* Bir işle meşgul olduğunuzda başka bir işe yönelmeyin. Dikkatinizi dağıtacak tüm faktörleri mümkün olduğunca ortadan kaldırın. Bunun yanında iş sırasında size lazım olacak tüm malzemeleri de yanınızda bulundurun. Zira onları aramak için de dikkatiniz dağılacaktır.
İşin ertelenmesine neden olan televizyon, telefon ve tablet gibi dikkat dağıtıcı nesneleri, işi yapmak için planlanan zamandan 10-15 dakika önce kapatmak, hayatta hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabul etmek, zamanı iyi yönetmek için çabalamak, program ve listeler yapmak erteleme hastalığı ile başa çıkma konusunda kişiye yardımcıdır.