Evde yapılabilecek sıcak içecekler
Soğuk havaların sağlık açısından oluşturduğu olumsuz etkiyi en aza indirmek için kış aylarında beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle sonbaharın tadını "sağlıklı" bir şekilde çıkarabilmek adına, sıcak besinlere daha fazla yönelim gösterilmeli. İşte soğuk ve durgun günlerde içinizi ısıtacak, evinizde de kolayca hazırlayabileceğiniz içecek tarifleri...
Giriş Tarihi: 31.10.2019
13:07
Güncelleme Tarihi: 19.01.2022
09:33
Ev usulü cappuccino nasıl yapılır?
Yapılışı : Sütü kaynatın. Cezvede 1 parmak süt bırakıp, kalanını nescafe ve şeker ile fincanda eritin. Cezvedekini de el blenderi ile çırpıp, köpük yapın ve fincanın üstüne dökün. En üste rendelenmiş çikolata serpin. Dilerseniz capuccinoyu, hindistancevizi kabuğunda servis yapabilirsiniz. Eğer biraz daha vaktiniz varsa geniş bir kaba sütü koyun. Orta ateşte, yumurta çırpar gibi karıştırarak, sütü kaynatın. Köpük köpük olan sütü fincana alıp, üzerine nescafe ve şekeri dökerek karıştırın. Rendelenmiş çikolata ya da tarçın serpin. Eğer hindistancevizinde servis yapacaksanız, üzerine rendelenmiş hindistancevizi de serpebilirsiniz.
20-25 kişilik
Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur 18 su bardağı su 1 su bardağı boza (mayalamak için) 3.5 su bardağı toz şeker
Yapılışı : Bulguru yıkayıp, su ile birlikte 5 litrelik bir tencereye alın ve ocağa yerleştirin. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısarak, kapağı kapalı şekilde yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcakken 5 dakika el blenderinden geçirin. Başka büyük bir tencerenin üzerine ince tel süzgeç koyun. 2 ya da en fazla 3 kepçe, pişen bulgurdan koyup tahta kaşıkla ezin. Bulgurun beyaz özünü tencereye akıtıp, süzgeçte sadece posa kaldığından emin olun. Posaları kaşıkla toplayın. Beyaz öz kalmamışsa çöpe atın. Ama beyaz öz kalmışsa ya iyi pişmemiş ya da iyi ezmemişsinizdir. Pişmemişse 10-15 dakika daha pişirin.
Aynı işlemi yaparak tümünü süzgeçten geçirin. Aynı anda 2 ya da 3 kepçeden fazla koyarsanız ezilmesi zorlaşır. Süzme işlemi bittikten sonra, 3.5 su bardağı toz şekeri katıp, şöyle bir karıştırın. En son 1 su bardağı bozayı ekleyip karıştırın (bu işlemi bulguru soğutmadan, seri yapmak gerekiyor). Tencerenin kapağını kapatıp, mayalanması için sıcak bir yere koyun. Mayalanması 2-3 gün sürer. 12 saatte bir kapağını açıp, karıştırın. Tahta kaşıkla alıp, yukarıdan dökerek gazının uçmasını sağlayın. Böylece daha iyi mayalanır. Daha sonra dilediğiniz gibi servis yapın.
Boza yapmanın püf noktaları
Havalandırma sırasında kapağı açtığınızda, bozanın üzeri göz göz ise olmuş demektir. Şekeri size az geliyorsa biraz daha şeker ekleyip karıştırın. Mayalanan bozayı buzdolabında 1 hafta bekletebilirsiniz. Bozanız bitmeden, kapaklı bir kavanoza 1 su bardağı kadar koyup, tekrar boza yaparken kullanmak için buzdolabına kaldırmanızda fayda var. Kapaklı kavanozdaki boza, maya olarak kullanılmak üzere 1 sene buzdolabında durabilir. Eğer az tatlı seviyorsanız, 3 su bardağı şeker koyabilirsiniz. Buzdolabında saklarken plastik kaplara koymayın, boza bozulur. Göz göz olup mayalanmıyorsa, bulunduğu yerin ısısı yeterli değil demektir. Eğer buzdolabında beklettiğinizde çok katılaşmışsa, biraz sulandırabilirsiniz.