Arama

Geçmişten günümüze üzerlik otu

Yüzyıllar içinde dünyamızda birbirinden farklı onlarca hastalık ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar günümüzde, medikal yollar ile çok hızlı tedavi edilse de geçmiş zamanda bu durum çok da mümkün değildir. Peki, o dönemin şartlarında insanlar hastalıklarından nasıl kurtuldu? İşte tam burada bitkiler devre giriyor. Bitkisel tedavinin tarihini "üzerlik otu" ile I. yüzyıla kadar götürebiliriz... Peki geçmişi bu kadar eskiye uzanan üzerlik otu ne işe yarıyordu?

  • 11
  • 11

ÜZERLİK OTUNUN YAZILI EDEBİYATIMIZDAKİ YERİ

🔸 Üzerlik otunun yazılı edebiyatımız içinde bu sözcüğün imge olarak geçtiği eserlerde bulunur. Bunlardan en önemlisi Kaşgarlı Mahmud'un başyapıtı olan Divanû Lügatî't Türk'tür.

🔸 Bu eserde "ilrük" olarak geçen üzerlik otu, "safra ve balgamı söktüren bir ot tohumu" manasına gelir. "Işkname" olarak bilinen aşk mesnevisinde ise "kişi anber yüküne olsa mâlik, ayıptır ger dütüzürse yüzerlik" mısralarında geçer.

🔸 Farsçadan Türkçeye çevrilen; Camiü'l Fürs, Burhân-ı Kat'ı Tercümesi eserlerinde görülür. Hatta Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın "Mezarından Kalkan Şehit" romanında dahi imgeye yer verilir.

*Işkname nedir?

Şahidi'nin eseri olan Işkname, mesnevi olarak kaleme alınan Farsça eser içinde ilahi aşk teması öne çıkar.

TÜRK ŞİİRİNDE SU İMGESİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN