Arama

Görme engelli dostlarının bağımsız hareket aracı

Mavi küredeki yaşamımızın sevimli ortaklarıdır hayvanlar. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren onlara karşı bir sorumlulukla yaşamaya başlarız. Konuşmadan, sadece hissederek sevgiyi paylaştığımız sadık dostlarımız, dünyadaki rollerinden çok daha fazlasına sahipler. Görme engelli insan dostlarının gözü olmayı başarmış rehber köpekler, kişilerin bağımsız hareket aracı olarak onlara yardımcı oluyor. Dünyada Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana varlığını sürdüren rehber köpekler, ülkemizde sadece 3 kişide bulunuyor. Rehber köpekler hakkında bilinmeyenleri sizin için derledik.

  • 14
  • 22
REHBER KÖPEKLER HANGİ IRKLARDAN SEÇİLİR?
REHBER KÖPEKLER HANGİ IRKLARDAN SEÇİLİR?

İstekli ve dengeli tabiatta olmaları,
Ortalama boyutlara sahip olmaları; özellikle bir insana göre
Çift kürklü oldukları için birçok iklime uyum sağlayabilmeleri rehber köpek seçiminde aranan özelliklerdir. Bu kriterlere en fazla uyan ırklar ise Golden retriever, Labrador retriever ve Labrador/Golden ırklarının kırmalarıdır.

  • 15
  • 22
REHBER KÖPEKLER HERKESE VERİLEBİLİYOR MU?
REHBER KÖPEKLER HERKESE VERİLEBİLİYOR MU?

Rehber köpek, sahibine teslim edilmeden önce sahip ön değerlendirmeden geçiyor. Kişinin rehber köpeğe uygun olup olmadığı belirlemek için öncelikle sahibine sorular soruluyor. Ardından sahibin dengesine, yön yeteneğine de bakılıyor. Bunun amacı da kişiye doğru köpeğin verilebilmesi. Sonrasında yetkililer sahibin yaşam alanını görüyor.

  • 16
  • 22
REHBER KÖPEKLE UYGUNLUK VE EŞLEŞTİRME
REHBER KÖPEKLE UYGUNLUK VE EŞLEŞTİRME

Uygunluk ve eşleştirme eğitimin en başından en sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Rehber köpek bekleyen görme engelli adaylarının değerlendirmelerine göre köpeklerin tabiatları, boyutları ve karakterleri hep göz önünde bulundurularak eğitim yapılır.

Doğru köpeğin doğru insana verilmesi en önemli hususlardan biridir. Bu neden ile kimsenin köpek seçme şansı olamamaktadır. Bu seçim yapılırken değerlendirilen noktalar, köpeğin ve görme engelli kişinin yürüyüş hızından, yaşadığı bölgeden, ses tonuna kadar ve daha fazlası ele alınan noktalardandır. Doğru köpek doğru kişiye verilmezse ne köpek işini doğru yapabilir ne de mutlu olur. Bu da tabii ki görme engellinin mutsuzluğuna yol açar.

  • 17
  • 22
REHBER KÖPEK İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR
REHBER KÖPEK İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR

Aileniz ile beraber yaşıyor olsanız bile köpeğin tuvalet ihtiyacı, temizliği, maması ve suyunun verilmesi tamamen görme engelli kişiye ait. Eğitimi aile almadığı için onların yapmasına yetkililerce müsaade edilmiyor. Şayet böyle bir durumda köpeği sizden sorgusuz geri alabiliyorlar.

Rehber köpekler her zaman sizinle olmak üzere yetiştiriliyorlar. Eğer iş yerinize köpeğinizi götüremeyecekseniz maalesef size köpek verilmiyor.

  • 18
  • 22
REHBER KÖPEK 'TABS'TEN HUKUK SİSTEMİNE KATKI
REHBER KÖPEK ’TABS’TEN HUKUK SİSTEMİNE KATKI

Görme engelli 26 yaşındaki avukat Mustafa Keskin, 3 aydır yaşamını rehber köpeği Tabs ile paylaşıyor. Türkiye'de duruşma salonunun ilk rehber köpeği Tabs, Keskin'le adliye koridorlarını arşınlıyor, duruşma salonunda da Keskin'in yanında mütalaa dinleyip, karar bekliyor

Mustafa Keskin'le metrobüse binen, AVM'ye giden Türkiye'nin dördüncü rehber köpeği Tabs, duruşma salonuna girerek Türkiye'de ilk kez duruşmada bulunan rehber köpek de oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN