Görme engelli dostlarının bağımsız hareket aracı
Mavi küredeki yaşamımızın sevimli ortaklarıdır hayvanlar. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren onlara karşı bir sorumlulukla yaşamaya başlarız. Konuşmadan, sadece hissederek sevgiyi paylaştığımız sadık dostlarımız, dünyadaki rollerinden çok daha fazlasına sahipler. Görme engelli insan dostlarının gözü olmayı başarmış rehber köpekler, kişilerin bağımsız hareket aracı olarak onlara yardımcı oluyor. Dünyada Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana varlığını sürdüren rehber köpekler, ülkemizde sadece 3 kişide bulunuyor. Rehber köpekler hakkında bilinmeyenleri sizin için derledik.
Giriş Tarihi: 09.02.2019
17:40
Güncelleme Tarihi: 09.02.2019
17:49
Rehber köpek sahibi olmak isteyen kişilere, çok cüzi bir miktar karşılığında ya da hiçbir para alınmadan rehber köpek sağlanıyor. Köpeklerin sağlık ihtiyaçları da okullar tarafından güvenceye alınıyor. Bazı okullar ödeme gücü olmayan bireylere köpek mamasını da ücretsiz olarak veriyor. Çok büyük çabalar gerektiren rehber köpek eğitimi aslında birçok kişinin emek verdiği ve uzun süren bir süreç. Türkiye'de ise rehber köpeği olan sadece 3 kişi var.
REHBER KÖPEKLER NE YAPAR?
En çok kullandığınız rotalarda sizi A noktasından B noktasına götürüyor. Bu rotalar eğer çalışıyorsanız evden-işe, işten-eve, evden – markete, evden- en sık gittiğiniz kafe veya restorana olabilir. Ama nerede olduğunu köpek hiçbir zaman bilmekle yükümlü değil. Bu görme engellilerinin sorumluluğu altında.
Köpek sahibi, köpeğe "sağa", "sola" ya da "ileriye" şeklinde emir vererek köpeği gideceği yöne doğru yönlendirir. Eğitimlerinin bir parçası olarak, bu köpekler sahibinin güvenliği için sahibine akıllı bir şekilde itaatsizlik etmeyi de öğreniyorlar. Köpekler renk körü olduğu için trafik ışıklarını yorumlama gibi bir yetenekleri yok. Karşıdan karşıya geçerken tamamen sizin "ileri" emrinizi bekleyip hareket ediyorlar.
Peki, karşıdan bir araba geliyorsa ve bu araba milyarlar eden, çok lüks ve biz körlerin sesini duyamayacağımız bir arabaysa ne oluyor? Siz "ileri" diyorsunuz ve köpeğiniz yürümüyor. Yani arabanın ilerlediğini gören köpek ta ki yol güvenli hale gelinceye, yani hiç bir araba hareket etmeyinceye kadar bekliyor ve ondan sonra hareket ediyor.
KÖPEK SAHİBİ YENİ BİR YERE GİDİNCE KÖPEK NASIL DAVRANIYOR?
Köpek nerede olduğunu bilmiyor fakat şartlandığı için yine tüm kaldırım uçlarında duruyor, engellerde ve merdiven iniş çıkışlarında durarak size rehberlik edebiliyor.
Rotalardan çıktığınızda en önemli bilmeniz gereken nokta yeni ortam ve kokulardan dolayı köpeğin dikkati daha kolay dağılabilir. Sonuçta onlar birer robot değiller.
SOKAK KÖPEKLERİNE KARŞI NASIL DAVRANMAK GEREK?
Rehber köpekler tehditkar olmayan köpeklerdir, seçimleri buna göre yapılıyor. Bu nedenle sokak köpekleri ile karşılaşıldığında genel olarak diğer köpekler bu köpeklerin bir tehdit olmadığı anlıyorlar ve sizi rahat bırakıyorlar.
Fakat yine de tedbir olarak, köpeklere zarar vermeyen bir aparat kullanabilirsiniz. Köpek kovar isimli cihaz, bizim duyamadığımız frekansta köpekleri rahatsız ediyor ve onları etrafınızdan uzaklaştırıyor. Genellikle evcil köpekler bu cihazdan etkilenmiyor. Çünkü mikrodalga gibi ev aletleri de aynı frekansları yaydığı için ev köpekleri buna alışıklar ve rahatsız olmuyorlar.
Bir başka çözüm de eğer günlük kullandığınız rotalar tehditkar sokak köpeklerinin alanı içerisindeyse rotanızı değiştirmek.