Arama

Görme engelli dostlarının bağımsız hareket aracı

Mavi küredeki yaşamımızın sevimli ortaklarıdır hayvanlar. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren onlara karşı bir sorumlulukla yaşamaya başlarız. Konuşmadan, sadece hissederek sevgiyi paylaştığımız sadık dostlarımız, dünyadaki rollerinden çok daha fazlasına sahipler. Görme engelli insan dostlarının gözü olmayı başarmış rehber köpekler, kişilerin bağımsız hareket aracı olarak onlara yardımcı oluyor. Dünyada Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana varlığını sürdüren rehber köpekler, ülkemizde sadece 3 kişide bulunuyor. Rehber köpekler hakkında bilinmeyenleri sizin için derledik.

  • 7
  • 22
KÖPEK SAHİBİ YENİ BİR YERE GİDİNCE KÖPEK NASIL DAVRANIYOR?
KÖPEK SAHİBİ YENİ BİR YERE GİDİNCE KÖPEK NASIL DAVRANIYOR?

Köpek nerede olduğunu bilmiyor fakat şartlandığı için yine tüm kaldırım uçlarında duruyor, engellerde ve merdiven iniş çıkışlarında durarak size rehberlik edebiliyor.

Rotalardan çıktığınızda en önemli bilmeniz gereken nokta yeni ortam ve kokulardan dolayı köpeğin dikkati daha kolay dağılabilir. Sonuçta onlar birer robot değiller.

  • 8
  • 22
SOKAK KÖPEKLERİNE KARŞI NASIL DAVRANMAK GEREK?
SOKAK KÖPEKLERİNE KARŞI NASIL DAVRANMAK GEREK?

Rehber köpekler tehditkar olmayan köpeklerdir, seçimleri buna göre yapılıyor. Bu nedenle sokak köpekleri ile karşılaşıldığında genel olarak diğer köpekler bu köpeklerin bir tehdit olmadığı anlıyorlar ve sizi rahat bırakıyorlar.

Fakat yine de tedbir olarak, köpeklere zarar vermeyen bir aparat kullanabilirsiniz. Köpek kovar isimli cihaz, bizim duyamadığımız frekansta köpekleri rahatsız ediyor ve onları etrafınızdan uzaklaştırıyor. Genellikle evcil köpekler bu cihazdan etkilenmiyor. Çünkü mikrodalga gibi ev aletleri de aynı frekansları yaydığı için ev köpekleri buna alışıklar ve rahatsız olmuyorlar.

Bir başka çözüm de eğer günlük kullandığınız rotalar tehditkar sokak köpeklerinin alanı içerisindeyse rotanızı değiştirmek.

  • 9
  • 22
REHBER KÖPEKLER NEREDE YAŞIYOR?
REHBER KÖPEKLER NEREDE YAŞIYOR?

Rehber köpekler kesinlikle evin içerisinde yaşamak zorundalar. Evin bir bireyi olarak davranılmazsa görevini başarı ile tamamlayamıyorlar. Bahçe ve balkon kabul edilmiyor. Bu nedenle köpek alabilmeniz için ev sahibiniz ile konuşmanız gerekebilir.

  • 10
  • 22
REHBER KÖPEKLER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA BİNEBİLİRLER Mİ?
REHBER KÖPEKLER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA BİNEBİLİRLER Mİ?

Rehber köpeklerin toplu taşımaya binebilmeleri, sizinle kafe ve restoranlara girebilmeleri için meclise yasa tasarısı gönderildi. Ayağınızın altında yatıyorlar ve saatlerce yatabilmek için eğitiliyorlar.

  • 11
  • 22
REHBER KÖPEKLERİN EĞİTİM EVRELERİ
REHBER KÖPEKLERİN EĞİTİM EVRELERİ

Bir rehber köpek adayının eğitimi 2 aylıktan itibaren bakıcı aileye verilmesi ile başlar. Bu süreç içerisinde eğitmen desteği ile yavru temel itaat öğrenir – otur, yat, bekle vs. Aynı zamanda sosyalleşmesi ve toplumun bir bireyi olması bu dönemde olur.

Eğitim ikinci evresi yavru bir yaşını doldurduğunda başlar. Aileden alınır ve 3 haftalık bir değerlendirme süreci başlar. Bu süreçte köpeğin tabiatı ve karakteri eğitim çalışmaları ile incelenir. Köpek rehber köpek olmaya uygun görülüyorsa ana eğitimi başlar ve yaklaşık 5 ay sürer.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN