Arama

Hazır gıdalar nasıl ortaya çıktı?

Dünya üzerinde savaşlar, mağdurlarını maddi ve manevi birçok zorluğun içerisine sürükler. Can kayıplarının milyonları bulduğu Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının etkisi sadece harp meydanında değil, evlerin mutfaklarına kadar girmişti. Halkın çoğunu seferber eden bu kanlı süreçlerde, askerlerin araziye çıkarken yanına hafif ve kolay taşınır yemek almaları gerekiyordu. Üstelik yüksek kalori içerip ucuza mal edilmeliydi. Bunun için de bayatlamayan ekmek, toz maya, basınçla pişirme gibi günümüzde kullanılan teknikler o dönemlerde ortaya çıktı. Hatta günümüzde market raflarında gördüğümüz hazır gıdaların atası bu kumanyalardı…

  • 36
  • 39
Hidrojenize yağlar
Hidrojenize yağlar

Bitkisel yağların hidrojenize edilerek yapay olarak katılaştırılmasıyla elde edilen bu trans yağlar hamur işlerinden soslara kadar pek çok üründe bulunuyor. Kolesterolü yükselten hidrojenize yağlar obeziteye yol açıyor.

  • 37
  • 39
Gıda boyaları
Gıda boyaları

Gıdaların normalden daha canlı ve renkli görünmelerini sağlayan gıda boyaları özellikle çocuklarda davranış bozukluklarına neden oluyor. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerle bisküvi, gofret, çikolata gibi paketli ürünlerde bulunan bu boyaların isimleri ve kodları şöyle: Sunset yellow (E110), Tartrazin ( E102), Karmoisine (E122), Panceau (E124), Quinoline (E104), Allura red (E129), Sodyum Benzoat (E211).

  • 38
  • 39
Potasyum sorbat
Potasyum sorbat

Hazır keklerde kullanılan ve DNA'da hasara yol açan potasyum sorbat ambalajlarda E202 koduyla yer alıyor. Ayrıca potasyum sorbat, şekerleme, reçel, diyabetik reçel, salça, margarin, ekmek, yoğurt, şarap meyveli ürünler, peynir, fırın ürünleri, balık gibi çoğu gıdada kullanılmaktadır.

  • 39
  • 39

Potasyum sorbat gıdalarda maya küf bakteri gibi zararlı etkileri önlemede gıda sanayinde güvenli kabul edilen bir üründür. Her ne kadar sağlık açısından bir zararı belirlenmese de, uzun vadede tüketiminde sorun yaşanabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca doğal gıdalara yönelmek sağlığımızı riske atmamak daha iyi bir tercihtir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN