Arama

Hazır gıdalar nasıl ortaya çıktı?

Dünya üzerinde savaşlar, mağdurlarını maddi ve manevi birçok zorluğun içerisine sürükler. Can kayıplarının milyonları bulduğu Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının etkisi sadece harp meydanında değil, evlerin mutfaklarına kadar girmişti. Halkın çoğunu seferber eden bu kanlı süreçlerde, askerlerin araziye çıkarken yanına hafif ve kolay taşınır yemek almaları gerekiyordu. Üstelik yüksek kalori içerip ucuza mal edilmeliydi. Bunun için de bayatlamayan ekmek, toz maya, basınçla pişirme gibi günümüzde kullanılan teknikler o dönemlerde ortaya çıktı. Hatta günümüzde market raflarında gördüğümüz hazır gıdaların atası bu kumanyalardı…

Deniz ticaretinin ablukaya alınması İngiltere'yi ciddi bir gıda sıkıntısıyla karşı karşıya bırakmıştı. Savaşın dayattığı koşullar altında İngiltere Gıda Bakanlığı ülkenin kendi ihtiyaçlarını kendi kaynaklarıyla karşılayabilmesi ve tarımsal üretimi iyileştirip arttırabilmek için kadın vatandaşlarından faydalanarak, 1916 yılında Women's Land Army (Kadın Toprak (Kara) Ordusu)'nu kurmuştu.

Bu yiyeceklerin hafif ve kolay taşınır olması, kolay bayatlamaması, askerlere ihtiyaçları olan yüksek kaloriyi (günde 4000 kalori) içermesi ve ucuza mal edilmesi gerekir. Bütün bu özellikleri bir araya getirmek için kullanılan bilimsel yöntemler ve bunların sonucu olan ürünler bugün bizim alışveriş listemizde de yerlerini alıyor.

Halk içerisinde gıda maddelerinde yapılan tasarruf çabasının yanında cephedeki askerlerin iyi beslenmesi gerekiyordu. Her dönemde askerler, araziye çıkarken yanlarında minik mühendislik harikalarını da götürürler. Bunlar sadece silahları değildir. Orduya en uygun kumanyayı belirlemek için de birçok bilimsel-teknik araştırma yapılması gerekmiştir.

  • 9
  • 39
BAYATLAMAYAN EKMEK
BAYATLAMAYAN EKMEK

Normalde ekmek fırından çıktığı andan itibaren bayatlamaya başlar. Çünkü amiloz adı verilen nişasta zincirleri ekmeğin her tarafına yayılmış ve sertleşmeye başlamıştır. Amiloz nişastasını parçalayan amilaz enzimi ekmeğin pişme sürecinde devre dışı kaldığı için birkaç gün içinde ekmek sertleşir.

  • 10
  • 39

20'nci yüzyıl ortalarında, ABD ordusu ile bağlantılı çalışan Kansas Üniversitesi'ndeki gıda bilimcileri, ısıya dayanıklı amilaz enziminin hamura eklenmesi halinde ekmeğin uzun süre yumuşak kaldığını keşfetti. Bu şekilde üretilen ekmekler paketlenerek ordu kumanyalarında yerini aldı. Savaşa Hazır Mutfak (Combat-Ready Kitchen) kitabını yazan Anastacia Marx de Salcedo ekmeği, "Çok lezzetli olduğunu söyleyemem, ama iş görüyor," diye anlatıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN