Arama

İbnül Baytar'ın sağlıklı yaşam için kullandığı bitkiler

Hastalık, insanın her zaman maruz kaldığı bir durum olduğundan bundan kurtulmak için sürekli tedavi yolları araştırıldı. İslam dininin tebliğinden sonra Peygamber Efendimizin işaret ve teşvikleriyle dini ilimlerin yanında tıp bilimi de gelişti, birçok alim yetişti. Bu alimlerden biri olan İbnü'l-Baytar, günümüzde hala varlığını sürdüren en büyük ilaç kullanım ansiklopedisi olan "Bitkisel İlaç ve Gıdalar Sözlüğü"nü yazdı. Endülüs'te yetişen en büyük botanik bilimci İbn Baytar'ın bu eserinde yer alan, sağlıklı yaşam için kullandığı bitkileri sizler için derledik.

  • 10
  • 17
ÂZÂD-I DRAHT
ÂZÂD-I DRAHT

Yemişi iğdeye benzer bir büyük ağaç olan azad-ı drahta, Türkçede büyük tespih ağacı derler. Çok budaklı alıç ağacına benzer. Fakat yemişi zararlıdır, yenilmemesi gerekir. Fakat yaprakları ve budakları dövülüp suyu sıkıldıktan sonra bala katılıp içilince öldürücü zehirleri giderir.

  • 11
  • 17
TÎN
TÎN

İncirdir. Eğer sığır eti çömleğine incir ağacından bir pâre bıraksalar ocakta pişirilip suyu siğillere sürülür. Harareti alır. Boğaza, akciğere, böbreğe, hastalıktan benzi değişene ve mecnunlara fayda eder. Çördük otu ile pişirilip suyu içilirse göğüsteki hırıltıları giderir. Eğer mum ve zeytinler karıştırılırsa soğuktan yarılan yerlere fayda eder. Boy unuyla karıştırıp nıkrislere yakı haline getirilip sürülse fayda sağlar. Eğer gözün katı kapaklarına sürseler yumuşatır.

  • 12
  • 17
ÜTRÜNC
ÜTRÜNC

Farsça adı turunç olan ütrünce Türkçede ağaç kavunu derler. Ekşidir, soğuktur, kurudur. Ahlâtı latîf ider. Ciğerin hararetini alır, mideyi güçlendirir, safradaki bulanıklığı giderir. Ve dahi ıssı mizaçlı kişilerin kalbini ferah eyler, hafakanı giderir. Yılan sokmalarına ve göze fayda sağlar. Ağız kokusunu giderir, ağızda tutsalar ve pişirip suyun içseler kusmayı giderir. Ve kabuğunu sıkıp suyunu içseler engerek yılanının sokmalarına karşı da faydalıdır.

  • 13
  • 17
ASTUFLÎN
ASTUFLÎN

Astuflinin Türkçe anlamı havuçtur. Yaprağını dövüp balla karıştırsalar et biten çıbanlara sürseler fayda eder. Tohumunun bir dirhemine bir dirhem şeker katıp içilirse incükler ağrısına fayda eder. Mideyi güçlendirir, ciğerin süddelerini açar. Ve oğlak eti, sirke ve tuzla yenilirse mideye, ciğere ve dalağa fayda eder.

*İncük: Diz kapağı ile topuk arası, bunun topuğa yakın olan kısmı.
*Südde: Vücuttaki tutkunluk.

  • 14
  • 17
EFTÎMÛN
EFTÎMÛN

Dört dirhemin balla karıştırıp tuzla azcık sirkeyle içseler balgamı ve kara sevdâyı giderir. Safrâsı olan kişiler içseler kusturur. Ve mâlihulyâsı olan kişilere fayda eder. Eğer kızıl üzümle pişirilip suyun içilirse mâlihulyâyı gidere.

Mâlihulyâsı: Melankoli, kara sevda, kuruntu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN