Arama

İbnül Baytar'ın sağlıklı yaşam için kullandığı bitkiler

Hastalık, insanın her zaman maruz kaldığı bir durum olduğundan bundan kurtulmak için sürekli tedavi yolları araştırıldı. İslam dininin tebliğinden sonra Peygamber Efendimizin işaret ve teşvikleriyle dini ilimlerin yanında tıp bilimi de gelişti, birçok alim yetişti. Bu alimlerden biri olan İbnü'l-Baytar, günümüzde hala varlığını sürdüren en büyük ilaç kullanım ansiklopedisi olan "Bitkisel İlaç ve Gıdalar Sözlüğü"nü yazdı. Endülüs'te yetişen en büyük botanik bilimci İbn Baytar'ın bu eserinde yer alan, sağlıklı yaşam için kullandığı bitkileri sizler için derledik.

  • 12
  • 17
ÜTRÜNC
ÜTRÜNC

Farsça adı turunç olan ütrünce Türkçede ağaç kavunu derler. Ekşidir, soğuktur, kurudur. Ahlâtı latîf ider. Ciğerin hararetini alır, mideyi güçlendirir, safradaki bulanıklığı giderir. Ve dahi ıssı mizaçlı kişilerin kalbini ferah eyler, hafakanı giderir. Yılan sokmalarına ve göze fayda sağlar. Ağız kokusunu giderir, ağızda tutsalar ve pişirip suyun içseler kusmayı giderir. Ve kabuğunu sıkıp suyunu içseler engerek yılanının sokmalarına karşı da faydalıdır.

  • 13
  • 17
ASTUFLÎN
ASTUFLÎN

Astuflinin Türkçe anlamı havuçtur. Yaprağını dövüp balla karıştırsalar et biten çıbanlara sürseler fayda eder. Tohumunun bir dirhemine bir dirhem şeker katıp içilirse incükler ağrısına fayda eder. Mideyi güçlendirir, ciğerin süddelerini açar. Ve oğlak eti, sirke ve tuzla yenilirse mideye, ciğere ve dalağa fayda eder.

*İncük: Diz kapağı ile topuk arası, bunun topuğa yakın olan kısmı.
*Südde: Vücuttaki tutkunluk.

  • 14
  • 17
EFTÎMÛN
EFTÎMÛN

Dört dirhemin balla karıştırıp tuzla azcık sirkeyle içseler balgamı ve kara sevdâyı giderir. Safrâsı olan kişiler içseler kusturur. Ve mâlihulyâsı olan kişilere fayda eder. Eğer kızıl üzümle pişirilip suyun içilirse mâlihulyâyı gidere.

Mâlihulyâsı: Melankoli, kara sevda, kuruntu

  • 15
  • 17
HARNÛB
HARNÛB

Harnub olarak adlandırılan bitki keçi boynuzudur. Yaş hali mideye yaramazdır. Kurusu ise mideye iyidir. Eğer ham keçi boynuzuyla siğilleri ovsalar siğilleri giderir.

  • 16
  • 17
ITRIBÂL
ITRIBÂL

Hilâl tohumudur. Bu ota kuzgun ayağı da denilir. Torak otuna benzeyen bu tohumun çiçeği ak olur. Mizacı ıssıdır, kurudur. Tohumu kullanılır. İçmekle suret budur ki, bir dirhemin rub' dirhem âkırkarhâyla yumuşak dövseler karışıkça bala katsalar behak veya baras olan kişi yalasa güneşe karşı otursa, iki saate dek zahmeti olan yerler yarılarak suları akar ve zahmet gider.

*Behak: İnsanın derisinde pul pul beyazlık ve alaca bir renk peyda eden bir çeşit hastalık
*Baras: Tedavi edilmesi mümkün olmayan ve vücutta beyaz lekeler meydana getiren bir hastalık

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN