İstanbul'da mutlaka yapmanız gereken 10 aktivite
Dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, uzunca bir dönem dünyanın merkezi olmuş İstanbul'da, gezilecek ve görülecek çok fazla yer, yapılacak çok fazla aktivite var. Doğal ve tarihi yerlerden; Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na kadar, İstanbul'da gezilecek, görülecek ve yapılacak 10 aktiviteyi listeledik.
Giriş Tarihi: 15.04.2019
09:00
Güncelleme Tarihi: 05.05.2019
20:03
Festival kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasında, en güzel 50 lale fotoğrafının sahibi ödüllendirilmektedir. Etkinlikte, sanatın pek çok dalında üretilen lale temalı eserlerden oluşan sergiler düzenlemekte ve müzik dinletileri yapılmaktadır. Bu festivalle, İstanbul, bu topraklara Selçuklu döneminden miras kalan laleyi 300 yıl sonra yeniden keşfedip geliştirmektedir.
16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda kralına gönderilen laleler, ilk başta Hollanda'ya, kısa zamanda da tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Anavatanı Kazakistan olan lale, zambakgiller familyasından güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adıdır.
Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi İslam kutsiyetinin önemli anılarını barındırır. İslamiyet'in kutsal emanetleri arasında sayılan Peygamber Muhammed Mustafa'nın hırkasıdır. İstanbul'da iki yerde bulunmaktadır. Biri Topkapı Sarayı'nda, Hırka-i Saadet Dairesi'ndedir. Bu daire, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında bu yöreden toplanıp getirilen İslamiyet'in kutsal emanetlerini kapsamaktadır. Burası aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi yapılanması içinde İslamiyet'in koruyucu rolünü sergilemektedir. Hırka- i Saadet veya Bürde-i Saadet adıyla anılmakta ve halifelik alametlerinden sayılmaktadır.
Diğer hırka ise, Veysel Karani'ye verilen ve miras yoluyla günümüze kadar gelerek Hırka-i Şerif Camii'nde korunanıdır. Bu cami, Fatih ilçesindeki Fevzipaşa Caddesi'nden aşağıya inince, Hırka-i Şerif Caddesi'nin bitişinde, Keçeciler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Hırka-i Şerif, her yıl ramazan ayının on beşinci gününden kadir gecesine kadar öğlen ve ikindi namazları arasında ziyarete açılmaktadır.
Cami, 1851 yılında, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülhamid ise 1780 yılında caminin kuzeyindeki avlu üzerinde bulunan ufak kâgir bölümü inşa ettirmiştir. II. Mahmud döneminde, 1812 yılında Hırka-i Şerif odası yenilenmiştir.
Sekiz parçadan oluşan Hırka-i Şerif, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuştur. 120 santimetre uzunluğundadır. Topkapı Sarayı'ndaki hırka altın, camideki ise cam kapaklı gümüş bir sandık içerisinde saklanmaktadır.