Kahve İstanbul’a ne zaman geldi?
Osmanlı'nın belki de ilk kamusal mekânı olan kahvehanelerde saç tıraşı olunup diş de çektirildiğini ya da biraz daha yaman kahvecilerin kan da alabildiğini biliyor muydunuz? İşte, İstanbul'a Yemen'den gelen kahvenin ve kahvehanelerin pek yaman serüveni…
Giriş Tarihi: 06.04.2019
17:59
Güncelleme Tarihi: 06.04.2019
18:08
Kahvede, kahve içilip tavla oynandığı gibi, saç tıraşı olunup diş de çektirilebilir, hatta biraz daha yaman kahveciler kan da alabilmektedirler. Edebiyatçıların, üniversite hocaları ve öğrencilerin devam ettikleri kahveler kırklı yıllarda pek meşhurdur. Yahya Kemal Sorbonne'da hocası olan Albert Sorel gibi öğrencileri ile Çınaraltı'nda buluşup açık havada edebiyat sohbetleri yapar. Beyazıt Camii'nin hemen dibinde sahaflar çarşısına bitişik olan Küllük Kahvesi ise bir döneme damgasını vurmuştur. Devrin pek çok yazarçizeri bu kahvehaneye devam eder, hatta Sıtkı Akozan uzun bir manzume (Küllüknâme) kaleme alır, kahveye devam edenleri anlatır bu manzume, küçük bir kitapçık şeklinde de basılır. Küllük ile beraber belki de bir devir kapanır.
Kaynaklar: Türk Edebiyatı Dergisi, Kahve Üzerine, Şaziye Dinçer Bahadır sayı:2017 / Gelibolulu Mustafa Âli, Görgü ve Toplum Kuralları Üzerinde Ziyafet Sofraları, Mevâidü'n-Nefâis fî Kavâidi'l Mecālis, (haz. Orhan Şaik Gökyay), Tercüman 1001 Temel Eserler, İstanbul 1980. / Kâtip Çelebi, Mîzanü'l Hakk Fi İhtiyari'l-Ahakk, (haz. Orhan Şaik Gökyay), Tercüman 1001 Temel Eserler, İstanbul 1980. / M. Ertuğrul Düzdağ, Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi Fetvaları Işığında 16. Asır Türk Hayatı, Enderun Kitabevi, İstanbul 1983. / Mehmet Akif Ersoy, Safahat, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul 2013. / Osman Cemal Kaygılı, İstanbul'da Semaî Kahveleri ve Meydan Şairleri, Bürhaneddin Basımevi, İstanbul 1937.