Arama

Kan bağışı hakkında hayat kurtaran 10 bilgi

Kan, damarlarımızda akan ve yaşamsal faaliyetimizi devam ettiren hayati sıvının adıdır. Bir gün bir kazadan ya da hastalıktan dolayı kan ihtiyacınız olabilir. Yaşamın sonlanmaması adına tek çare kan bağışçısından yapılacak nakildir. Çünkü ilacı olmayan tek şey kandır. Kan bağışı nasıl yapılır? Kan bağışı caiz midir? Kimler kan verebilir? Kan bağışının vücuda faydaları nelerdir? Kan bağışı hakkında hayat kurtaran bilgileri sizler için derledik.

  • 29
  • 32
İslam’da kan bağışı caiz midir?
İslam’da kan bağışı caiz midir?

Kan, kanamalı bir hastaya, onu ölümden kurtarmak amacıyla verilirse bu caizdir. Çünkü ayette, zaruret halinde yasağın kalkacağı açıkça ifade edilmiştir. Hanefilere göre şifa vereceği kesin olarak bilinen haram yiyecek ve içeceklerle tedavi mümkün ve caizdir. (el-Kâsânî, Bedâyiu's-Sanâyi)

Son devrin fıkıh bilginleri, hastanın hayatının kurtulması buna bağlı ise, hasta veya yaralıya kan naklini câiz görmüşlerdir (Ahmed eş-Şîrbâsî). Kan nakli, normal organ nakliyle aynı kategoride zikredilemez. Çünkü kan vücudun diğer organları gibi değildir. Kan, hücrelerin üremesini sağlayan, üretilen, temizlenen ve işlevi bittiğinde vücuttan atılan bir sıvıdır.

  • 30
  • 32

Tıp ilmini öğrenmek ve tedavi yapmak, farzı kifayedir. Yeni ölen birinin kalbini ve başka organlarını diri insana takmak caizdir. Bu iş ölüye hakaret olmaz. Zaruret olunca, birçok yasaklar mubah olmaktadır. Ölünün de bir yerini kesmek haramdır. İnsana ölünce de kıymet vermek, saygı göstermek vaciptir. Fakat zaruret olunca, bu haramlık kalkar.

Müslüman uzman doktorlar bir hastanın ölümden kurtulması için, kan, diriden veya ölüden organ naklinden başka çare olmadığını bildirdikleri zaman, buna uyulur, din ayrılığı gözetilmez. İslam dini, sıhhati korumayı ve bedenin selametini emretmektedir. Hastaya kan vermek, insani vazifedir. Çünkü hayatı korumak, bazen kan verilmesine bağlı olmaktadır. Kan vermek, sütkardeşliğe sebep olmaz, nikâhı da bozmaz. (Hedy-ül-İslami)

  • 31
  • 32

Ölüm tehlikesi varsa ve başka çare de yoksa kan vermek caiz olur. (S. Ebediyye) İnsanın parçalarını kullanmak ve satmak haramdır. Zaruret olunca caiz olur. (İslam Ahlakı)

Hanbeli'de, ihtilaf varsa da, kadın sütünü ve faydalanılan her şeyi satmak caizdir. Şafii'de de böyledir. Köle satıldığı gibi diğer organlar da satılır. Kopuk uzvu satmak haramdır; çünkü faydalanılmaz. [Buradan kopuk uzuvdan faydalanılırsa caiz olacağı pek açıktır.] Hanefi ve Maliki'de ise, zaruretsiz kadın sütü de, diğer organlar da satılmaz. Zaruret olunca caiz olur. (El Mugni)

  • 32
  • 32

Sadece 10 dakika ile bir can kurtarabilirsiniz. Unutmayın. Kan bağışı yaşam için yapılan bir armağandır ve kan, üretilemeyen tek ilaçtır. Bir gün sizin ihtiyacınız ya da ailenizden birinin de kan ihtiyacı olabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN