Karadeniz'in kendisine hayran bırakan rotaları
Dünyanın en uzun ikinci mağarasının Karadeniz'de olduğunu biliyor muydunuz? Bu kareleri görünce daha önce Karadeniz'i görmediyseniz mutlaka gitmek isteyeceksiniz. İşte Karadeniz'in birbirinden güzel rotaları...
Giriş Tarihi: 22.03.2019
19:32
Güncelleme Tarihi: 23.03.2019
12:17
Abant Gölü, Bolu'nun 34 kilometre güney batısında bulunan, yaklaşık 1350 metre yükseklikte bulunan ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür. Suları tatlı olan gölün, en derin yeri 18 m'dir.
Bolu İli, Göynük İlçesi, Cuma Mahallesi, 51 ada, 1 parselde yer almaktadır. İlçeye hâkim bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 1922 yılında Kaymakam Hurşit Bey tarafından Sakarya Meydan Muharebesi başarısının anısına yaptırılmıştır. Altıgen taş temel üzerine 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Ahşap, altıgen gövde yukarıya doğru daralmaktadır ve her katta korkuluk yer almıştır. Zafer Kulesi, altıgen külahla örtülüdür.
Sülüklü göl Tabiat Parkı Bolu Mudurnu ilçe sınırları içinde Mudurnu'ya 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Günümüzden yaklaşık 300 yıl önce heyelan sonucu oluşan göl Milli Parklarca koruma altındadır ve el değmemiş bir güzelliğe sahiptir. Göle adını veren sülükler ise artık gölde bulunmamaktadır. 6 hektar alanı olan göl, özellikle yaz aylarında doğaseverlere keyifli vakit geçirme imkânı sunmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet'in hocası, İstanbul'un manevi Fatihi ve büyük ilim adamı Akşemseddin, 1459 tarihinde vefat ettikten sonra H. 864 / M. 1464 yılında türbesi inşa edilmiştir. Kesme taştan yapılmış türbe, altıgen planlı ve kubbe ile örtülüdür. Beden duvarlarının her kenarında sivri kemerli niş içinde dikdörtgen pencereler yer almaktadır. 2. sıra pencereleri sivri kemerli ve alçı şebekelidir. Türbenin kuzeydoğu köşesinde sivri kemerli niş içerisinde, alınlığında inşa kitabesi bulunan giriş kapısı yer almaktadır. Türbe içersinde Akşemseddin ve oğullarının sandukaları bulunmaktadır.
Bolu ili, Seben ilçesinde, birbirine yakın aralıklara, kayalara oyularak yapılmış çok sayıda evden oluşan yerleşim yerleri mevcuttur. Bunlardan en önemlileri Alpagut köyü - Muslar Mahallesi, Çeltikdere, Karca, Solaklar ve Kaşbıyıklar köylerinde bulunmaktadır. Kaya evlerinden oluşan yerleşim yerinde, kırmızı boyalı haç işaretlerine rastlanması; bazı evlerde şapel, rölik çukuru gibi uygulamalara yer verilmesi; Seben Kaya Evlerinin Erken Hıristiyanlık Döneminden, Orta Bizans Dönemine kadar kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir. Solaklar Kaya Evleri bölgesinde Seben Belediye Başkanlığınca işletilen dağ evi tipi konaklama tesisleri ve lokanta bulunmaktadır.