Arama

Karantinada en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar

Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayı sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını birçok yerde etkisini göstermeye devam ediyor. Covid-19 ile savaştığımız bugünlerde yapılan araştırmalara göre karantinanın psikolojimiz üzerinde negatif etkileri var. Şüphesiz bu dönemde hepimiz stres altındayız. Stres vücudumuzun hormon seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Peki, karantinada görülen psikolojik rahatsızlıklara ne kadar hakimiz?

  • 11
  • 17
DEPRESYON VE AĞLAMA KRİZLERİ
DEPRESYON VE AĞLAMA KRİZLERİ

Ağlamak her ne kadar depresyonun formal teşhis kriterleri arasında yer almasa da birçok kişi depresyondayken engel olamadıkları ağlama atakları geçirdiklerini ifade eder. Eğer engel olamadığınız biçimde, normalden daha fazla ağladığınızı düşünüyorsanız depresyonun diğer belirtilerini de gösterip göstermediğinizi gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

  • 12
  • 17
DEPRESYONUN TEDAVİSİ VAR MI?
DEPRESYONUN TEDAVİSİ VAR MI?

Depresyon tedavi edilebilir bir ruhsal hastalıktır. İlaçlar ve psikoterapi, depresyonu olan birçok kişi için etkilidir. Öncelikli olarak doktorunuz veya psikiyatrınız semptomları hafifletmek için ilaçlar yazabilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi bir psikiyatri, psikolog veya diğer ruh sağlığı uzmanından yardım almalıdır.

Şiddetli depresyonunuz varsa, hastanede kalmanız gerekebilir veya belirtileriniz iyileşene kadar ayakta tedavi programına katılmanız gerekebilir.

  • 13
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?

Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan tükenmişlik sendromunu Dünya Sağlık Örgütü tarafından "başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi" olarak tanımladı. 2020 itibariyle tükenmişlik sendromu tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak. Bu sendrom ilk olarak, gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakma ile karakterize bir durumu tanımlamak için ortaya atılmıştı.

  • 14
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELER?
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELER?

Fiziksel tükenmişlik belirtileri; Aşırı yorgunluk ve enerjisizlik kronik yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara daha hassas olma, sık baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir.

Duygusal tükenmişlik bulguları; depresif duygulanım, desteksiz, güvensiz hissetme, ümitsizlik, engellenmişlik hissi ve sinirlilik, sabırsızlık, huzursuzluk gibi negatif duygulanımlarda artış, psikolojik incinmeye açıklık, nedeni bilinmeyen huzursuzluk ve tedirginlik duygusu, sabırsızlık, öz güvende azalma, güçsüzlük, ilgisizlik, aile içi sorunlarda artış, tatminsizlik, hayata karşı negatif tutumlar, nezaket, saygı ve arkadaşlık gibi olumlu duygularda azalma, düşüncelerde belirsizlik ve karmaşıklık, asılsız şüpheler ve paranoya, depresyon, suçluluk hissi ve çaresizlik olarak sıralanır.

  • 15
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA KARŞI NE YAPILMALI?
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA KARŞI NE YAPILMALI?

Tükenmişlik sendromu öncelikle hafif belirtiler ile kendisini gösterir. Bu belirtiler; yorgunluk ve bitkinlik hissi, baş ağrısı, uyuşukluk, uyku bozuklukları şeklinde sıralanır.

Bu belirtiler karşısında önlem alınmazsa; geçmeyen soğuk algınlıkları, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, kilo kaybı veya şişmanlık, solunum güçlüğü, genel ağrı ve sızılar, mide bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kas gerilmeleri, kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları oluşmaya başlayabilir. Bu durumlarda, birey bu belirtileri göz ardı etmemeli, zaman geçmeden önlem almalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN