Arama

Karantinada en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar

Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayı sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını birçok yerde etkisini göstermeye devam ediyor. Covid-19 ile savaştığımız bugünlerde yapılan araştırmalara göre karantinanın psikolojimiz üzerinde negatif etkileri var. Şüphesiz bu dönemde hepimiz stres altındayız. Stres vücudumuzun hormon seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Peki, karantinada görülen psikolojik rahatsızlıklara ne kadar hakimiz?

  • 13
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?

Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan tükenmişlik sendromunu Dünya Sağlık Örgütü tarafından "başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi" olarak tanımladı. 2020 itibariyle tükenmişlik sendromu tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak. Bu sendrom ilk olarak, gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakma ile karakterize bir durumu tanımlamak için ortaya atılmıştı.

  • 14
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELER?
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELER?

Fiziksel tükenmişlik belirtileri; Aşırı yorgunluk ve enerjisizlik kronik yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara daha hassas olma, sık baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir.

Duygusal tükenmişlik bulguları; depresif duygulanım, desteksiz, güvensiz hissetme, ümitsizlik, engellenmişlik hissi ve sinirlilik, sabırsızlık, huzursuzluk gibi negatif duygulanımlarda artış, psikolojik incinmeye açıklık, nedeni bilinmeyen huzursuzluk ve tedirginlik duygusu, sabırsızlık, öz güvende azalma, güçsüzlük, ilgisizlik, aile içi sorunlarda artış, tatminsizlik, hayata karşı negatif tutumlar, nezaket, saygı ve arkadaşlık gibi olumlu duygularda azalma, düşüncelerde belirsizlik ve karmaşıklık, asılsız şüpheler ve paranoya, depresyon, suçluluk hissi ve çaresizlik olarak sıralanır.

  • 15
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA KARŞI NE YAPILMALI?
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA KARŞI NE YAPILMALI?

Tükenmişlik sendromu öncelikle hafif belirtiler ile kendisini gösterir. Bu belirtiler; yorgunluk ve bitkinlik hissi, baş ağrısı, uyuşukluk, uyku bozuklukları şeklinde sıralanır.

Bu belirtiler karşısında önlem alınmazsa; geçmeyen soğuk algınlıkları, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, kilo kaybı veya şişmanlık, solunum güçlüğü, genel ağrı ve sızılar, mide bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kas gerilmeleri, kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları oluşmaya başlayabilir. Bu durumlarda, birey bu belirtileri göz ardı etmemeli, zaman geçmeden önlem almalıdır.

  • 16
  • 17
BİREYLER TÜKENMİŞLİKLE NASIL BAŞA ÇIKAR?
BİREYLER TÜKENMİŞLİKLE NASIL BAŞA ÇIKAR?

Bireysel olarak tükenmişlikle mücadele edebilmek için alınabilecek önlemler şunlardır;

Tükenmenin ne anlama geldiğinin ve belirtilerinin bilmeniz kendi durumunuzu erkenden tanımasını ve çözüm aramaya yönelmesini sağlayacaktır.

İşle ilgili gerçekçi beklenti ve hedefler belirleyin.

İşe başlamadan önce kişi yaptığı işin zorluklarını ve risklerini öğrenin.

  • 17
  • 17
BONUS: TOK OLDUĞUMUZ HALDE NEDEN YEMEK İSTİYORUZ?
BONUS: TOK OLDUĞUMUZ HALDE NEDEN YEMEK İSTİYORUZ?

Duygusal yeme bozukluğu ya da sendromu kişinin olumsuz hislerini düzeltmek için aç olmadığı halde yemek tüketimine yönelmesidir.

Aşırı yeme hali, yaşanan hayal kırıklığı, üzüntü, kaygı, depresyon gibi durumlarla baş etme yöntemi olarak geliştirilen bir savunma mekanizmasıdır.

Aşırı yeme isteğinde birey fiziksel değil, duygusal açlığını doyurmaya çalışmakta. Bu duygusal açlık; çevresel faktörler, genetik yatkınlık, beden algısı, sosyal ortamdan kaçış, depresyon, stres, sosyo-ekonomik düzey gibi birçok alanla yakından ilişkilidir.

Duygusal yeme sendromu nedir? Karantina sırasında aşırı yeme davranışının sebepleri nelerdir? 🍴

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN