Karantinada en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar
Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayı sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını birçok yerde etkisini göstermeye devam ediyor. Covid-19 ile savaştığımız bugünlerde yapılan araştırmalara göre karantinanın psikolojimiz üzerinde negatif etkileri var. Şüphesiz bu dönemde hepimiz stres altındayız. Stres vücudumuzun hormon seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Peki, karantinada görülen psikolojik rahatsızlıklara ne kadar hakimiz?
Giriş Tarihi: 15.05.2020
09:39
Güncelleme Tarihi: 24.11.2020
12:52
Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü olumsuz derecede etkileyen çok yaygın ve ciddi bir hastalıktır. Genel olarak major depresyon yaygınlığı % 3-5.8 kadardır.
Bir yıllık yaygınlık % 2.6-6.2 olarak verilmektedir. Hayat boyu risk erkekler için % 3-12, kadınlar için % 10-26'dır. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyonlu kişilerde sorumluluklarını yerine getirme isteği genellikle azalmıştır.
EN SIK GÖRÜLEN DEPRESYON BELİRTİLERİ
Depresyon belirtileri bireyler arasında farklılık gösterebileceği gibi en sık karşılaşılan karakteristik özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Derin üzüntü durumları,
Karanlık ruh halleri,
Değersizlik veya umutsuzluk duyguları,
İştah değişiklikleri,
Uyku değişiklikleri,
Enerji eksikliği,
Konsantre olamamak,
Normal aktiviteleri yerine getirmekte zorluk,
Zevk almak için kullandığınız şeylere ilgi eksikliği,
Arkadaşlardan uzaklaşma,
Ölüm ya da kendine zarar verme düşünceleri ile meşgul olma.
DEPRESYON VE AĞLAMA KRİZLERİ
Ağlamak her ne kadar depresyonun formal teşhis kriterleri arasında yer almasa da birçok kişi depresyondayken engel olamadıkları ağlama atakları geçirdiklerini ifade eder. Eğer engel olamadığınız biçimde, normalden daha fazla ağladığınızı düşünüyorsanız depresyonun diğer belirtilerini de gösterip göstermediğinizi gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.
DEPRESYONUN TEDAVİSİ VAR MI?
Depresyon tedavi edilebilir bir ruhsal hastalıktır. İlaçlar ve psikoterapi, depresyonu olan birçok kişi için etkilidir. Öncelikli olarak doktorunuz veya psikiyatrınız semptomları hafifletmek için ilaçlar yazabilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi bir psikiyatri, psikolog veya diğer ruh sağlığı uzmanından yardım almalıdır.
Şiddetli depresyonunuz varsa, hastanede kalmanız gerekebilir veya belirtileriniz iyileşene kadar ayakta tedavi programına katılmanız gerekebilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan tükenmişlik sendromunu Dünya Sağlık Örgütü tarafından "başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi" olarak tanımladı. 2020 itibariyle tükenmişlik sendromu tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak. Bu sendrom ilk olarak, gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakma ile karakterize bir durumu tanımlamak için ortaya atılmıştı.