Arama

Lezzet mucizesi hakkında bilinmeyenler

Tadı, dokusu ve kokusuyla herkesin sevgisini kazanmış çikolata… İçimize kapandığımız zamanlar paketini açtığımız an burnumuza gelen mutluluk kokusu, sınavlara girmeden önce mutlaka yediğimiz zihin açan mucize. Yararlı mı zararlı mı diye üzerinde en çok konuşulan tatlı tehlike. Sütlüsü, bitteri, beyazıyla tadını damaklarda bırakan çikolata, keklerin, pastaların, kurabiyelerin de son dokunuşu. Çikolatayı sadece yemiyoruz, kokusunu oda parfümü halinde soluduğumuz havaya hapsediyoruz. Peki, çikolata hakkında ne biliyoruz? Çikolata ve ham maddesi kakao hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 15
  • 21
ÇİKOLATANIN KALİTELİSİ NASIL ANLAŞILIR?
ÇİKOLATANIN KALİTELİSİ NASIL ANLAŞILIR?

Çikolatanın rengi içindeki kakao kütlesine bağlı olduğundan, kullanılan kakaonun oranı ve cinsi değiştikçe rengi ve tadı da değişir. Ustalara göre, iyi bir çikolata oda sıcaklığında sertliğini korumalı, ağızda ise erimelidir. Eriyen çikolata ağızda tanecikler ya da madeni bir tat bırakmamalıdır.

  • 16
  • 21
ÇİKOLATAYI BUZDOLABINIZDA SAKLAMAYIN
ÇİKOLATAYI BUZDOLABINIZDA SAKLAMAYIN

Çikolatayı buzdolabında saklamak hata. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde saklamak gerekiyor. Üzerinde beyaz çizgiler oluşması çikolatanın bozulduğu anlamına gelmiyor. Sadece içindeki yağ ve şekerin ısı nedeniyle kristalize olması sonucu böyle bir görüntü oluşuyor. Beyazlaşan çikolata gönül rahatlığıyla yenebilir.

  • 17
  • 21
ÇİKOLATANIN TARİHİ BOYUNCA EN’LERİ
ÇİKOLATANIN TARİHİ BOYUNCA EN’LERİ

Dünyanın en pahalı çikolatası Danimarkalı ünlü şef Fritz Knipschildt tarafından 1999'da üretildi. Chocopologie Chocolate Truffle adıyla bilinen bu çikolataların kutusu 2600 dolara (yaklaşık 14000 TL) satıldı.

En pahalı çikolata barı ise Ekvador merkezli çikolata markası To'ak tarafından üretildi. 50 gramlık bir barın fiyatı 2017 yılında 365 dolar (yaklaşık 2000 TL) idi. Tamamı el yapımı olan To'ak'ın çikolataları sınırlı sayıda üretiliyor ve fiyatı 275 dolardan başlıyor. Bu çikolatalar özel yapım ahşap kutularda, tadım maşasıyla birlikte satılıyor. Yani yerken bile elinizi değdirmiyorsunuz.

En ağır çikolata İngiltere'de üretildi. 2011 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na giren bu çikolatanın ağırlığı 5792,5 kilogramdı. Eni ve boyu 4'er metre olan çikolatanın kalınlığı da 35 santimetreydi.

  • 18
  • 21
ÇİKOLATA EN FAZLA BRÜKSEL HAVALİMANI’NDA SATILIYOR
ÇİKOLATA EN FAZLA BRÜKSEL HAVALİMANI’NDA SATILIYOR

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Belçika'da yıllık 220 bin ton çikolata üretiliyor. Daha da ilginci, Brüksel Uluslararası Havalimanı'nın dünyada en fazla çikolata satılan yerlerin başında gelmesi. Hatta Belçika'da 2013 yılında sınırlı sayıda çikolata aromalı posta pulu bile üretilmiş.

  • 19
  • 21
TÜRKİYE’DE ÇİKOLATA
TÜRKİYE’DE ÇİKOLATA

Tatlılar içerisinde baş tacı olan çikolata, ülkemizde sandığımız kadar çok da sevilmiyormuş. Araştırmalara göre, Türkiye'de çikolata tüketim miktarı düşük oldukça düşük. Yıllık ortalama çikolata tüketimi kişi başı 2-3 kilogram civarında. ABD'de ise ortalamaya vurulduğunda her saniye 45 kilogram çikolata tüketiliyor. Bu da yıllık yaklaşık 1,3 milyar tona tekabül ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN