Arama

Meteoroloji nedir, ne işe yarar? Meteoroloji ile ilgili terimler...

Atmosferi ve atmosferde meydana gelen olayları, hava hareketlerini, iklimleri inceleyen bilim dalı meteoroloji; bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları da araştırır. Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceleyen ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlayan meteoroloji ile ilgili bilinmesi gereken terimleri derledik.

  • 27
  • 29
SAĞANAK
SAĞANAK

Konvektif bulutlardan oluşan ve yere düşen katı veya sıvı haldeki yağış. Genellikle sağanak yağış yağmur (SHRA), kar (SHSN) veya buz (SHPE) şeklinde olur. Sağanak yağışı diğer yağış şekillerinden ayıran özellikler; süresinin kısa olması, yağışın ani başlayıp ani bitmesi, yağış yoğunluğunun ani değişimi ve gökyüzünün görüntüsünün hızlı değişimidir. Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa "hafif", 2 ile 10 mm. arasında "orta", 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da "çok şiddetli" olarak nitelendirilir.

  • 28
  • 29
SARI KAR
SARI KAR

İçerisinde bulunan çam ve mazı ağacı polenleri nedeniyle sarı veya altın sarısı görünümünde olan kar için kullanılan tanımlama.

  • 29
  • 29
TSUNAMİ
TSUNAMİ

Su altındaki yer kabuğunun deprem, toprak kayması ve volkanik patlamalar gibi nedenlerle şekil değiştirmesi sonucu oluşan uzun periyotlu okyanus dalgası. Bu dalgalar kaynağından binlerce kilometre uzaklara kadar gidebilirler ve hatta tün okyanusu bir baştan bir başa kat edebilir. Dalga bu hareketi sırasında da önüne kattığı sularla giderek büyür ve inanılmaz yüksekliklere ulaşır. Çoğunlukla sismik dalga olarak kullanılır. Gel-git dalgasının bu anlamda kullanılması doğru değildir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN