Arama

Neden Pazartesi Sendromu yaşarız?

Pazartesi Sendromu kişinin okul ve iş hayatını olumsuz etkileyerek gergin zaman geçirmesine sebep oluyor. Peki, neden Pazartesi Sendromu yaşıyoruz? Sizler için, ilginç psikolojik sendromları derledik.

  • 6
  • 17
ALICE IN WONDERLAND SENDROMU
ALICE IN WONDERLAND SENDROMU

Alice Harikalar Diyarında Sendromu'ndan muzdarip hastalar, cisimleri olduğundan daha büyük görme, cisimleri olduğundan daha küçük görme, işitsel bozukluklar, boşluk kavramıyla ilgili sorunları vardır.

Hastalık genelde çocukluk döneminde görülür. Optik sistemle ya da görme duyusuyla ilgili bir problem yoktur. Tüm problem, algı ve perspektifle alakalıdır.

  • 7
  • 17
OTHELLO SENDROMU
OTHELLO SENDROMU

Othello Sendromu, kıskançlık ile ilgili bir psikolojik rahatsızlıktır. Olması gerekenden fazla, kişileri zarar veren kıskançlığın Othello Sendromu'na dönüşmemesi için önlem alınması oldukça önemlidir. Sendrom adını, Shakespeare'in dünyaca ünlü oyunu "Othello"dan alır.

  • 8
  • 17
MUNCHAUSEN SENDROMU
MUNCHAUSEN SENDROMU

Munchausen Sendromu, adını 18'inci yüzyılda yaşamış olan Baron Munchausen'dan alır. Bu sendrom, kişinin çevresinden ve sağlık görevlilerinden ilgi görebilmek için kendini sürekli hasta etmesi veya bunun için uğraşması durumudur.

Örneğin, acil servislere yapılan başvurulan en az yüzde 20'sinin bu hastaların aslında hasta olmadığı ancak hasta taklidi yaptığı belirtiliyor.

  • 9
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMU
TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan Tükenmişlik Sendromu'nu Dünya Sağlık Örgütü tarafından "başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi" olarak tanımladı. 2020 itibariyle tükenmişlik sendromu tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.

Bu sendrom ilk olarak, gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakma ile karakterize bir durumu tanımlamak için ortaya atılmıştı.

  • 10
  • 17
TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fiziksel tükenmişlik belirtileri; Aşırı yorgunluk ve enerjisizlik kronik yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara daha hassas olma, sık baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir.

Bu belirtiler karşısında önlem alınmazsa; geçmeyen soğuk algınlıkları, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, kilo kaybı veya şişmanlık, solunum güçlüğü, genel ağrı ve sızılar, mide bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kas gerilmeleri, kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları oluşmaya başlayabilir. Bu durumlarda birey bu belirtileri göz ardı etmemeli, zaman geçmeden önlem almalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN