Neden Pazartesi Sendromu yaşarız?
Pazartesi Sendromu kişinin okul ve iş hayatını olumsuz etkileyerek gergin zaman geçirmesine sebep oluyor. Peki, neden Pazartesi Sendromu yaşıyoruz? Sizler için, ilginç psikolojik sendromları derledik.
Giriş Tarihi: 19.08.2019
10:22
Güncelleme Tarihi: 02.11.2020
09:00
Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan Tükenmişlik Sendromu'nu Dünya Sağlık Örgütü tarafından "başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi" olarak tanımladı. 2020 itibariyle tükenmişlik sendromu tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.
Bu sendrom ilk olarak, gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakma ile karakterize bir durumu tanımlamak için ortaya atılmıştı.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Fiziksel tükenmişlik belirtileri; Aşırı yorgunluk ve enerjisizlik kronik yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara daha hassas olma, sık baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir.
Bu belirtiler karşısında önlem alınmazsa; geçmeyen soğuk algınlıkları, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, kilo kaybı veya şişmanlık, solunum güçlüğü, genel ağrı ve sızılar, mide bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kas gerilmeleri, kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları oluşmaya başlayabilir. Bu durumlarda birey bu belirtileri göz ardı etmemeli, zaman geçmeden önlem almalıdır.
Yabancı El Sendromu, kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, "kendi bilinci varmış gibi" hareket etmesine sebep olan nörolojik bir sendromdur. Yani kısaca kişinin iki elinden biri, kontrolsüz olarak hareket eder; ancak bu hareket kasılma, fırlama gibi anlamsız hareketler değildir.
Bu durum kişinin iş görmesini engelleyebilir. Örneğin, ışığı söndürdükten hemen sonra, kontrolsüz elin ışığı yaktığı, bunun sürekli tekrarlaması ile kişinin ışığı söndürmesinin imkanı kalmaması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
HUZURSUZ BACAKLAR SENDROMU
Yapılan araştırmalara göre, Huzursuz Bacak Sendromu en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Özellikle istirahat anında kendini gösteren bu hastalıkta uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği kendini gösterir.
Bu hastalığın tedavisinde özellikle dopaminerjik ilaçlar denilen başka bir hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar etkili olmaktadır. Bu nedenle bu tip hastaların mutlaka bir nöroloğa gitmesi ve tedavilerinin bir an önce başlaması gerekmektedir.
Porto-Rikolu Sendromu oldukça ender ve değişik bir hastalıktır. Dövüşme hastalığı olarak tanınan bu sendroma sahip kişiler yaşadıkları bir travma ya da hastalık sonucunda dürtü mekanizmalarını tam olarak kontrol edemezler.
Yolda yürürken sebepsiz yere önlerine çıkan herkesle kavga edebilme potansiyelleri vardır. Bu sendroma karşı tedavi uygulanmaz ise kişi ve çevresindekiler ciddi hasar görebilir.