Parkinson nedir, belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı tedavisi hakkında bilgiler…
Kademeli olarak ilerleyen Parkinson hastalığında tehlike, koronavirüs nedeniyle daha da artmış durumda. Kişinin basit günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma gelmesine neden olan hastalık için uzmanlar koronavirüs uyarısında bulundu. Parkinson hastalarının sosyal izolasyon sürecinde evin içinde fiziksel olarak aktif olmaları ve olabildiğince ayakta durmaları gerekiyor. Peki, Parkinson hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı tedavisi nasıldır? 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü'nde hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 11.04.2020
09:16
Güncelleme Tarihi: 11.04.2020
09:30
Parkinson'un diğer belirtileri
Koku alma yeteneğinin azalmasına bağlı olarak keskin kokuları dahi almada yaşanan sorunlar.
Parkinson'a bağlı olarak duruş bozulabilir, kişi kambur durabilir, denge ve koordinasyon sorunları yaşayabilir.
Derin uykudayken tekme atmak, yumruk atmak veya yataktan düşmek Parkinson belirtileri arasındadır.
Bağırsak hareketlerinin azalmasına bağlı olarak sıklaşan kabızlık sorunu Parkinson hastalığının ilk dönem belirtilerindendir.
Mimikler azaldığı için kişinin ruh halini yüzünden anlamak zorlaşır. Sürekli ciddi bir yüz ifadesi olabilir.
Hastalık ilerledikçe yutkunma güçlüğü görülebilir.
Hastalığa bağlı olarak kişinin duygu durumunda dalgalanmalar oluşabilir. Depresyon sık görülen bir durumdur.
İdrara çıkamama ve idrarı tutmakta zorlanma görülebilir.
Tansiyon düşebilir ve buna bağlı olarak baş dönmesi, gözlerin kararması gibi sorunlar sıklaşabilir.
PARKİNSON HASTALIĞI NEDENLERİ NELERDİR?
Parkinson hastalığının tam nedeni, yani neden bazı insanlarda görüldüğü ve diğerlerinde görülmediği net olarak bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin Parkinson riskini arttırdığ ı bilinmektedir. Uzmanlar genlerde meydana gelen mutasyonların Parkinsona yol açabileceğini belirtiyor ancak dünya genelindeki Parkinson hastalarının sayısı düşünüldüğünde nadir olarak görülen bu mutasyonların hastalığın tek sebebi olduğunu söylemek güç.
Parkinson hastalığına yol açtığı söylenen bir diğer faktör ise belirli bazı toksinler. Ancak yine oldukça az sayıda insan bu toksin maddelere maruz kalıyor.
Tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitki
Bunlar dışında yaş, cinsiyet ve kalıtımsal özelliklere bağlı olarak Parkinsonun daha sık görüldüğü bazı gruplar bulunuyor. Örneğin; Parkinson en çok 50 yaş üzeri yetişkinlerde görülen bir hastalık. Ayrıca erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın. Aile bireylerinde Parkinson hatalığı bulunanlar bu hastalığa daha çok yakalanıyor.
Sonuç olarak Parkinson'a neyin yol açtığı konusunda yeterli bir bilgi bulunmuyor ve bu alanda çok daha fazla sayıda araştırma yapılmasına ihtiyaç var.
PARKİNSON HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Hastalığın belirtileri 40-70 yaşları arasında , sıklıkla da 60'lı yaşlarda başlar. Tüm Parkinson hastalarının sadece %5'inde hastalık başlangıç yaşı 20 ila 40 yaşları arasındadır. Genç yaş grubundaki bu hastalarda genetik nedenler söz konusu olabilir. Parkinson hastalığı erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sık görülür . Toplumda bir yılda yeni Parkinson hastalığı tanısı konulma oranı 1000'de 1 ya da 2 kişidir.
PARKİNSON HASTALIĞI TEDAVİSİ NEDİR?
Henüz Parkinson için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte hastalığın yol açtığı sorunlar kontrol altında tutulabilir ve kişinin normal hayatına devam etmesi sağlanabilir.
Hastalığı geri döndürmek, ölen beyin hücrelerinin tekrar dopamin üretmesini sağlamak mümkün olmasa da Parkinson tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar beyin tarafından dopamine dönüştürülebilmektedir. Parkinson hastalığının yol açtığı sorunların kontrol altına alınması büyük oranda hastalığın erken teşhisine bağlıdır.
Evde yapılabilecek eğlenceli aktiviteler...