Arama

Stres yaptığınızda vücudumuzda neler oluyor? Stres ne demek?

Stres, hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı sorunlardan biridir. Gündelik koşturmaca arasında seviyesini dengeleyemediğimiz stres, ilerleyen zamanlarda vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakabilir. Peki, hastalık olmayan fakat bir hastalık kadar zararlı olabilen stres ile nasıl başa çıkabiliriz? Stres belirtileri nelerdir? Stres yaptığınızda vücudumuzda neler olur? Neden stres yaparız?

  • 14
  • 20
STRESE İYİ GELEN BİTKİLER
STRESE İYİ GELEN BİTKİLER

Lippia citriodora ya da Aloysia triphylla isimleriyle bilinen Melisa, 'Limon Melisa' olarak diğer türlerden ayrılır. İnce uzun yaprakları vardır ve limonsu kokusuyla dikkat çeker. Latince ismi Melisa officinalis olan oğul otu ise, tamamen farklı bir türdür ancak ikisinin de etkileri aynıdır. Oğul otu, daha çok karabaş otuna benzer ve limon melisa gibi kokmaz.

Melisa çayı, vücudu rahatlatır, sinir sistemini gevşetir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yatmadan önce içilen bir fincan melisa çayı, daha huzurlu bir uyku çekmeye yardımcı olur. Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş bitkinin üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edilerek, ağzı kapalı olacak şekilde 10 dakika boyunca demleyin.

Doğaseverlerin bilmesi gereken 25 bitki terimi

  • 15
  • 20
NANE
NANE

İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır. Nane çayı; baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da birebirdir. Nane çayını marketlerden poşet çay şeklinde alabileceğiniz gibi nane yaprağı alarak evinizde de demleyebilirsiniz.

Nane çayını hazırlamak için 6-8 bardak sıcak suyun olduğu demliğe poşet çayı veya nane yapraklarını yerleştirin ve 4-6 dakika bekleyin.

  • 16
  • 20
ADA ÇAYI
ADA ÇAYI

Ada çayı çok eski zamanlarda insanların bahçesinde yetiştirdiği her derde deva kabul edilen mucizevi bitkilerdendir. Ada çayının bu kadar yaygın tüketimi hiç kuşkusuz faydalarının oldukça fazla olmasından kaynaklanıyor.

Latince ismiyle Salvia, birçok alt türü bulunan ve ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Öksürüğe, grip ve benzeri rahatsızlıklara iyi geliyor olmasıyla bilinen ada çayı, sinir sistemini de rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Ada çayının sağlık açısından bir zararı bulunmuyor ancak günlük 2-3 fincandan fazla tüketimi pek tavsiye edilmiyor. Adaçayını normal çay şeklinde veya küçük bir dalı çay bardağına koyarak, üzerine kaynar su ilave ederek de demleyebilirsiniz.

  • 17
  • 20
LAVANTA
LAVANTA

Ballıbabagiller ailesinin mensubu olan lavanta, Akdeniz kökenli bir bitki türüdür. Çalı görünümde olup mavi, morumsu ya da kırmızı renkte çiçekler açar. Taşlık ve dağlık bölgelerde yetişmeye uygun olan bu aromatik bitkinin boyu 60-100 cm'ye kadar uzayabilir. Amerika kıtasından başlayıp Arap Yarımadası'na kadar uzanan geniş yelpazeli bir yetişme alanına sahiptir.

Lavanta bitkisinin içeriğindeki uçucu yağların doğrudan sinir sistemini etkileyen ve rahatlatan özellikleri vardır. Çay olarak tüketildiğinde biraz acımsı bir tat verdiğinden dolayı, aromaterapi yoluyla (uçucu yağı koklanarak) tercih edilebilir ancak bitki çaylarına da küçük miktarlarda kurutulmuş lavanta çiçekleri ilave edilebilir.

  • 18
  • 20
KANTARON
KANTARON

Sarı kantaron ve kızıl kantaron olarak iki türü bulunan kantaron bitkisi, mide rahatsızlıklarından cilt yanıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geliyor olmasıyla biliniyor. Dokuları yumuşatan, kan dolaşımını rahatlatan kantaron, çay olarak demlenerek içildiğinde de sinirleri yumuşatıcı etki gösteriyor. Özellikle vücutta ağrılara neden olan stres durumlarında kantaron çayı, oldukça etkili.

Depresyon için fayda sağlar. Sinirlilik ve ruh halindeki çöküntüler için kullanılabilir. Araştırmalara göre, sarı kantaron çayının birçok antidepresan ilaç gibi depresyon tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. Sakin olmaya yardım eder. Olaylara olumsuz tarafları yerine olumlu şekilde bakmayı sağlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN