Strese iyi gelen 14 bitki
Aşırı kaygı, korku, aile içi sıkıntılar, ekonomik sorunlar, mesleki zorluklar ve sorumluluklara bağlı olarak ortaya çıkan stres; egzama, saç dökülmesi gibi birçok deri hastalığının da alevlenmesine yol açabiliyor. Gündelik koşturmaca arasında seviyesini dengeleyemediğimiz stres, ilerleyen zamanlarda vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakabilir. Gergin dönemlerde doğru beslenme programı ve biraz egzersizle stres faktörünü en aza indirebilmek mümkün. Sizler için strese iyi gelen bitkileri derledik.
Giriş Tarihi: 12.02.2020
09:08
Güncelleme Tarihi: 24.06.2024
09:24
◾ İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır. Nane çayı; baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da birebirdir. Nane çayını marketlerden poşet çay şeklinde alabileceğiniz gibi nane yaprağı alarak evinizde de demleyebilirsiniz.
◾ Nane çayını hazırlamak için 6-8 bardak sıcak suyun olduğu demliğe poşet çayı veya nane yapraklarını yerleştirin ve 4-6 dakika bekleyin.
◾ Ada çayı çok eski zamanlarda insanların bahçesinde yetiştirdiği her derde deva kabul edilen mucizevi bitkilerdendir. Ada çayının bu kadar yaygın tüketimi hiç kuşkusuz faydalarının oldukça fazla olmasından kaynaklanıyor.
◾ Latince ismiyle Salvia, birçok alt türü bulunan ve ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Öksürüğe, grip ve benzeri rahatsızlıklara iyi geliyor olmasıyla bilinen ada çayı, sinir sistemini de rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Ada çayının sağlık açısından bir zararı bulunmuyor ancak günlük 2-3 fincandan fazla tüketimi pek tavsiye edilmiyor. Adaçayını normal çay şeklinde veya küçük bir dalı çay bardağına koyarak, üzerine kaynar su ilave ederek de demleyebilirsiniz.
DOĞASEVERLERİN BİLMESİ GEREKEN 25 BİTKİ TERİMİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
◾ Ballıbabagiller ailesinin mensubu olan lavanta, Akdeniz kökenli bir bitki türüdür. Çalı görünümde olup mavi, morumsu ya da kırmızı renkte çiçekler açar. Taşlık ve dağlık bölgelerde yetişmeye uygun olan bu aromatik bitkinin boyu 60-100 cm'ye kadar uzayabilir. Amerika kıtasından başlayıp Arap Yarımadası'na kadar uzanan geniş yelpazeli bir yetişme alanına sahiptir.
◾ Lavanta bitkisinin içeriğindeki uçucu yağların doğrudan sinir sistemini etkileyen ve rahatlatan özellikleri vardır. Çay olarak tüketildiğinde biraz acımsı bir tat verdiğinden dolayı, aromaterapi yoluyla (uçucu yağı koklanarak) tercih edilebilir ancak bitki çaylarına da küçük miktarlarda kurutulmuş lavanta çiçekleri ilave edilebilir.
◾ Sakinleştirici, mide rahatlatıcı ve sinir - stres gibi durumlara kullanılan bu bitki alternatif tedavilerde tercih edilenlerin başında yer alıyor. Özellikle sakinleşmek ve rahatlamak için kedi otu, melisa ve kantaron karışımı çaylar çokça kullanılıyor Valerian olarak da bilinen kedi otu, çok hoş kokulu bir bitki olmadığı için sıklıkla kullanılmıyor ancak özellikle uykusuzluk problemi üzerinde ciddi etkiler gösterebiliyor.
◾ Sarı kantaron ve kızıl kantaron olarak iki türü bulunan kantaron bitkisi, mide rahatsızlıklarından cilt yanıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geliyor olmasıyla biliniyor. Dokuları yumuşatan, kan dolaşımını rahatlatan kantaron, çay olarak demlenerek içildiğinde de sinirleri yumuşatıcı etki gösteriyor. Özellikle vücutta ağrılara neden olan stres durumlarında kantaron çayı, oldukça etkili.
◾ Depresyon için fayda sağlar. Sinirlilik ve ruh halindeki çöküntüler için kullanılabilir. Araştırmalara göre, sarı kantaron çayının birçok antidepresan ilaç gibi depresyon tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. Sakin olmaya yardım eder. Olaylara olumsuz tarafları yerine olumlu şekilde bakmayı sağlar.