Su sıkıntısına karşı alınması gereken önlemler
Son yıllarda küresel ısınma, nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi pek çok sebeple dünya genelinde bir su sıkıntısı yaşanmakta. Ülkemizde ise sonbahar ve kış mevsiminin sıcaklık normalleri üzerinde seyretmesi ile boşalan barajlarda tehlike çanları çalmaya başladı. Hal böyle iken bu ülkede yaşayan bireyler olarak su sıkıntısına aldırış etmeden normal yaşantımıza devam etmek ne kadar mümkün ve geleceğimiz için ne kadar doğru? Su sıkıntısına karşı alacağımız küçük önlemler büyük sonuçlar doğurabilir…
Giriş Tarihi: 12.01.2021
17:56
Güncelleme Tarihi: 16.01.2021
15:15
Tarıma yönelik alınabilecek önlemler
📌Türkiye'de her yıl kullanılan su miktarının %72'si tarımda gerçekleşmektedir.
📌Uzmanların görüşüne göre tarım sektörüne öncelik veren kalkınma planları hazırlanırken, yağış miktarı ile yeraltı ve yüzey suyu kaynaklarının büyüklüğünü dikkate alan bütüncül bir su politikasının izlenmesi gerekmektedir.
📌Sulama yöntemlerinin değiştirilmesi gerekir.
Nüfus artışına karşı alınabilecek önlemler
📌Hızlı nüfus artışı da su kaynaklarının yetersiz kalmasının en önemli sebeplerinden biridir.
📌Bilhassa İstanbul gibi metropollerde de nüfus artışının oldukça hızlı gerçekleştiği de ortadadır. Ülkemizdeki toplam nüfusun %28'i Marmara Bölgesi'nde yaşarken, buradaki havzalar toplam akışın sadece %4'lük kısmını toplamaktadır. Alternatif çözümler düşünülmekle beraber aşırı nüfus artışının da dengelenmesi gerekir. Aksi takdirde yalnızca İstanbul değil ülkemizde pek çok noktada su sorununun yaşanması olasıdır.
İslam tarihinde su yönetimi
Sanayi alanında alınabilecek önlemler
📌Türkiye'de toplam suyun %12'si sanayide kullanıyor.
📌Uzmanlar içme suyu karakterine sahip su kaynaklarının sanayide kullanımına izin verilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Ayrıca sanayide geri kazanılmış su kullanımının da teşvik edilmesi gerektiğini savunuyorlar.
Kocaeli'de içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla başlatılan "Geri Kazanım Suyu Projesi" kapsamında, atık su arıtma tesislerinden çıkan su sanayi kuruluşlarında kullanılıyor. Böylece milyonlarca metreküp su tasarruf ediliyor. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresince (İSU) başlatılan proje kapsamında arıtma tesislerinden çıkan sular, işlemlerden geçirilerek sanayiye kazandırılıyor.
SU YÖNETİMİ HUSUSUNDA HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER
📌Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Stratejisine göre ülkemizdeki hidrolik enerji potansiyelinin tamamıyla kullanılması için 2023 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payının %30 oranında artırılması hedeflenmektedir.
📌Bu hedef doğrultusunda, 443 santralle birlikte, inşaat aşamasında olan 173 ve planlama aşamasında olan 982 olmak üzere, toplam 1.598 projenin hayata geçirilmesi öngörülmektedir.
İslam uygarlığında suyun kaldırılmasını sağlayan keşifler
SU SIKINTISINA KARŞI ALINMASI GEREKEN BİREYSEL VE TOPLUMSAL ÖNLEMLER
📌Su sorununa karşı bireylere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Bireyler gereksiz tüketimden kaçınmalı, hanelerdeki farkındalık artırılmalıdır.
📌Evlerde kullanılan suyun yüzde 40'ının kişisel temizlik için duş, banyo ve lavabolarda, yüzde 13'ünün çamaşır yıkanmasında, yüzde 25'inin tuvalet rezervuarlarında, yüzde 5'inin temizlikte, yüzde 5'inin bahçe sulamasında ve yüzde 12'sinin mutfak kullanımlarında harcandığı tespit edildi.
📌Her bireyin yapacağı tasarrufun il genelinde yüz binlerce ton su tasarrufu sağlayacağı unutulmamalıdır.