Arama

Su sıkıntısına karşı alınması gereken önlemler

Son yıllarda küresel ısınma, nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi pek çok sebeple dünya genelinde bir su sıkıntısı yaşanmakta. Ülkemizde ise sonbahar ve kış mevsiminin sıcaklık normalleri üzerinde seyretmesi ile boşalan barajlarda tehlike çanları çalmaya başladı. Hal böyle iken bu ülkede yaşayan bireyler olarak su sıkıntısına aldırış etmeden normal yaşantımıza devam etmek ne kadar mümkün ve geleceğimiz için ne kadar doğru? Su sıkıntısına karşı alacağımız küçük önlemler büyük sonuçlar doğurabilir…

Sanayi alanında alınabilecek önlemler

📌Türkiye'de toplam suyun %12'si sanayide kullanıyor.

📌Uzmanlar içme suyu karakterine sahip su kaynaklarının sanayide kullanımına izin verilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Ayrıca sanayide geri kazanılmış su kullanımının da teşvik edilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Kocaeli'de içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla başlatılan "Geri Kazanım Suyu Projesi" kapsamında, atık su arıtma tesislerinden çıkan su sanayi kuruluşlarında kullanılıyor. Böylece milyonlarca metreküp su tasarruf ediliyor. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresince (İSU) başlatılan proje kapsamında arıtma tesislerinden çıkan sular, işlemlerden geçirilerek sanayiye kazandırılıyor.

  • 10
  • 15
SU YÖNETİMİ HUSUSUNDA HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER
SU YÖNETİMİ HUSUSUNDA HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER

📌Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Stratejisine göre ülkemizdeki hidrolik enerji potansiyelinin tamamıyla kullanılması için 2023 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payının %30 oranında artırılması hedeflenmektedir.

📌Bu hedef doğrultusunda, 443 santralle birlikte, inşaat aşamasında olan 173 ve planlama aşamasında olan 982 olmak üzere, toplam 1.598 projenin hayata geçirilmesi öngörülmektedir.

İslam uygarlığında suyun kaldırılmasını sağlayan keşifler

  • 11
  • 15
SU SIKINTISINA KARŞI ALINMASI GEREKEN BİREYSEL VE TOPLUMSAL ÖNLEMLER
SU SIKINTISINA KARŞI ALINMASI GEREKEN BİREYSEL VE TOPLUMSAL ÖNLEMLER

📌Su sorununa karşı bireylere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Bireyler gereksiz tüketimden kaçınmalı, hanelerdeki farkındalık artırılmalıdır.

📌Evlerde kullanılan suyun yüzde 40'ının kişisel temizlik için duş, banyo ve lavabolarda, yüzde 13'ünün çamaşır yıkanmasında, yüzde 25'inin tuvalet rezervuarlarında, yüzde 5'inin temizlikte, yüzde 5'inin bahçe sulamasında ve yüzde 12'sinin mutfak kullanımlarında harcandığı tespit edildi.

📌Her bireyin yapacağı tasarrufun il genelinde yüz binlerce ton su tasarrufu sağlayacağı unutulmamalıdır.

  • 12
  • 15

Mutfaklardaki su israfı için alınabilecek önlemler

📌Meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında yıkamak yerine bir kapta su içinde bekletebilirsiniz. Üstelik daha sonra bu suyu çiçeklerinizi sulamak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

📌Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken musluğu kapalı tutabilirsiniz.

📌Bulaşık makinesinin kullanımına özen gösterilmeli ve tam kapasiteye ulaşmadan açılmaması gerekir.

📌Mutfağınızda su tasarruflu musluk başlığı kullanabilirsiniz.

📌Yoğun kıvamlı, çözücü deterjan ve sabun kullanımını sınırlayabilirsiniz. Böylece durulamak için gereğinden fazla su kullanmamış olursunuz.

İslam uygarlığında barajlara dair 15 ilginç bilgi

  • 13
  • 15

Banyolardaki su israfı için alınabilecek önlemler

📌Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken musluğu kapalı tutabilirsiniz. 20 saniyelik bir el yıkama sırasında, yaklaşık 1 litre suyu boşa harcayabilirsiniz.

📌Uzmanlara göre normal bir musluk dakikada altı litre su akıtır. Günde iki defa ikişer dakikalık diş fırçalama işlemi sırasında açık kalan musluktan 24 litre su boşa akıyor demektir.

📌Düşük akışlı veya su tasarruflu duş başlığı, duşta kullandığınız su miktarını önemli ölçüde azaltabilir.

📌Sifon sisteminizi, çift kumandalı bir sistemle değiştirebilirsiniz.

📌Gri su kullanmaya özen gösterin. Gri su, banyonuzdan, duşunuzdan veya lavabonuzda kullanılan sudur. Fazladan su toplamak için lavabonuza veya duşunuza bir kova koyun veya küveti boşaltmadan önce suyu almak için bir kova kullanın, sonra bu suyu arabanızı yıkamak için yeniden kullanın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN