Teknolojinin neden olduğu hastalıklar
Her gün değişen ve gelişen pek çok sistem nedeniyle teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Fakat insan hayatında sayısız faydası bulunsa da kontrolsüz kullanımı sağlığı etkileyecek derecede ciddi sorunlara neden olabiliyor. FOMO, Facebook depresyonu, hayali titreşim sendromu gibi çağımızın teknolojik hastalıklarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 20.10.2020
18:04
Güncelleme Tarihi: 20.10.2020
18:33
📌 Her şeyi kolay elde etmek isteyen Z kuşağında FOMO daha sıklıkla görülür. Özellikle hiperaktif ve dürtü kontrolü zayıf kişilerde görünebilen hastalık, ruhsal problemlere yol açar.
▶ FOMO'nun yaygınlaşmasını sağlayan etmenlerden biri de sosyal medyadaki rekabet ortamı ve oyunların sürekli olarak kullanıcıları çevrimiçi olmaya teşvik etmesidir.
▶ Teknolojik cihazların kullanımının süresini kademeli olarak azaltılması faydalı olacaktır.
▶ Doğa yürüyüşü ve arkadaşlarla vakit geçirme gibi kişiyi sanal ortamdan çıkaracak hobiler edinilmelidir.
▶ Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uymaya çalışılmalıdır.
▶ Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığınız faaliyetleri bir deftere yazıp, sosyal medyayı kullanmak için yoğun istek duyduğunda listeden birini uygulayabilirsiniz.
Çağın en büyük teknolojik hastalığı
📌 Nomofobi, cep telefonu yoluyla iletişim bağlantısının kesilmesidir. Telefonsuzluk hastalığı olarak da anılır.
▶ Nomofobi, insanın cep telefonu olmadığı zaman kendisini huzursuz hissetmesi ve gelişmelerden anlık haberdar olma hastalığıyla beraber işleyen bir yapıyı oluşturur.
▶ Bu hastalığa sahip kişiler, telefonu unutmaktan, şarjının bitmesinden korkar ve sürekli online olmak ister.
📌 Nomofobi, bireyleri zamanla depresyona sürükler. Kişi telefondan uzaklaştığında haber alamamaktan korkar ve panikler. Bu paniğinin yanında nefes darlığı, titreme, baş dönmesi gibi belirtiler gösterir.
▶ Nomofobiyle beraber yükselen depresyon, kişiyi intihara sürükleyecek kadar ciddi sonuçlara neden olabilir. Teknolojiyi yaşamın sebebi olarak gören birey, bunları kaybettiğinde travmatik bir etki oluşturur.
▶ Bağımlılığını fark eden kişinin psikiyatristlere başvurması gerekir. Psikiyatristler tarafından genellikle teknoloji detoksu denilen bir yöntem uygulanır. Kişiler, her gün bir saat telefondan uzak, tanımadıkları kişilerle sohbet etmesi sağlanır.
Dijital detoks nedir, nasıl yapılır?
📌 Google takibi, bireyin çevresindeki kişileri sürekli olarak arama motoru aracılığıyla araştırması ve insanların neler yaptığını internet üzerinden bilgi edinmeye çalışma olarak tanımlanır. Gelişen teknoloji ile ulaşılabilirliğin artması, bu teknolojik hastalığın çoğalmasına neden oldu.
▶ Bireyler çevresindeki kişilerin neler yaptığını, gününü nasıl geçirdiğini, hayatındaki değişiklikleri sürekli olarak takip etme isteği içindedir.