Teknolojinin neden olduğu hastalıklar
Her gün değişen ve gelişen pek çok sistem nedeniyle teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Fakat insan hayatında sayısız faydası bulunsa da kontrolsüz kullanımı sağlığı etkileyecek derecede ciddi sorunlara neden olabiliyor. FOMO, Facebook depresyonu, hayali titreşim sendromu gibi çağımızın teknolojik hastalıklarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 20.10.2020
18:04
Güncelleme Tarihi: 20.10.2020
18:33
📌 Nomofobi, bireyleri zamanla depresyona sürükler. Kişi telefondan uzaklaştığında haber alamamaktan korkar ve panikler. Bu paniğinin yanında nefes darlığı, titreme, baş dönmesi gibi belirtiler gösterir.
▶ Nomofobiyle beraber yükselen depresyon, kişiyi intihara sürükleyecek kadar ciddi sonuçlara neden olabilir. Teknolojiyi yaşamın sebebi olarak gören birey, bunları kaybettiğinde travmatik bir etki oluşturur.
▶ Bağımlılığını fark eden kişinin psikiyatristlere başvurması gerekir. Psikiyatristler tarafından genellikle teknoloji detoksu denilen bir yöntem uygulanır. Kişiler, her gün bir saat telefondan uzak, tanımadıkları kişilerle sohbet etmesi sağlanır.
Dijital detoks nedir, nasıl yapılır?
📌 Google takibi, bireyin çevresindeki kişileri sürekli olarak arama motoru aracılığıyla araştırması ve insanların neler yaptığını internet üzerinden bilgi edinmeye çalışma olarak tanımlanır. Gelişen teknoloji ile ulaşılabilirliğin artması, bu teknolojik hastalığın çoğalmasına neden oldu.
▶ Bireyler çevresindeki kişilerin neler yaptığını, gününü nasıl geçirdiğini, hayatındaki değişiklikleri sürekli olarak takip etme isteği içindedir.
📌 Bir sosyal ağ platformunda insanların fotoğraflarına saatlerce bakarak zaman geçirmek ve bunu fark etmeden sürekli yapıyor olmaktır. İngilizcede fotoğraf anlamına gelen photograph ile "gizli meraklı" anlamına gelen "lurker" kelimelerinin birleşimiyle oluşur.
▶ Kişisel saplantılar, boş zaman sıkıntısı, depresyon, aşağılık kompleksi ve benlik ile ilgili sıkıntılar bu duruma neden olur.
📌 Teknolojiye düşkünlüğü olan insanlardan bazıları belirli süre aralıklarıyla ismini internette aratıp, kendisiyle ilgili gelişmeleri takip eder. Bu ego sörfü denen hastalığın belirtisidir. Ego sörfü, online narsizm olarak da geçmektedir.
▶ Narsizm, kişinin kendini beğenmesi olarak da ifade edilebilir. Online narsizm terimi veya ego sörfü de kişinin yine öz severliğinin olmasıyla birlikte bunun sanal alemdeki yansımalarını incelemesi olarak açıklanabilir. Kişilerin kendisi hakkında paylaşımları, beğenileri ve yorumları takip etmekten geri duramaması da hastalığın bir başka çeşididir.
Kişilik bozukluğu belirtileri
📌 Hayali titreşim sendromu, cep telefonu titremediği halde titreşimi hissetme halidir.
📌 Kişi, sürekli olarak teknolojik aletlerden bir hareket beklentisi içerisinde olduğu için, en ufak hareketi ya da sesi dahi cep telefonunun titremesine yorumlayıp kontrol etmesine neden olur.
▶ Özellikle sosyal ağlarda yeni bir takipçi, beğeni, paylaşıma gelen yorumlar beyinde mutluluk hormonu olan dopaminin salgılanmasına yol açmaktadır.
▶ Dopaminin yükselme ihtimali belli bir zamandan sonra bağımlılık yaratarak tekrar tekrar telefonları kontrol etme ihtiyacı oluşturur.