Teknolojinin neden olduğu hastalıklar
Her gün değişen ve gelişen pek çok sistem nedeniyle teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Fakat insan hayatında sayısız faydası bulunsa da kontrolsüz kullanımı sağlığı etkileyecek derecede ciddi sorunlara neden olabiliyor. FOMO, Facebook depresyonu, hayali titreşim sendromu gibi çağımızın teknolojik hastalıklarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 20.10.2020
18:04
Güncelleme Tarihi: 20.10.2020
18:33
📌 İnternetten hastalık araştırmak bireyi bambaşka bir dünyaya sürükler. Yaptığı araştırmalar sonucunda kendi kafasında ''Acaba kanser miyim?'', ''Beynimde tümör mü var?'' gibi sorularla uğraşır. Bu durum bazen öyle bir hal alır ki hastalığa yakalandığına kesin olarak inanarak ciddi bir kaygı bozukluğu ve depresyona sürüklenir.
📌 Kişi, sosyal hayatın yaşamındaki öneminin farkına varmalıdır. Dikkatini vücuduna değil, dış dünyaya vermelidir. Böylelikle hem kendi daha mutlu olur hem de etrafındakileri mutlu etmiş olur.
▶ Bedeniyle ilgili en ufak bir sorunda internete başvuran kişiler kendi istekleri doğrultusunda psikolojik destek almalıdır.
Şifayı internette arama hastalığı
📌 Facebook ve diğer bazı sosyal ağlar, insanları depresyona eğilimli yapıyor. Özellikle genç kızların duygusal hayal kırıklıkları üzerinde tekrar tekrar konuşmaları, ruh hallerini kötü yönde etkilerken, aynı zamanda mutsuz duygular edinmelerine yol açıyor.
▶ Sosyal ağlarda insanlar, hayatlarında hiçbir sıkıntı yokmuş gibi paylaşımlarda bulunur. Bu durum diğer kullanıcıların kendi hayatlarıyla kıyaslama yapmasına ve "herkesin yaşamı çok iyi, benim hayatım ise çok kötü" gibi olumsuz düşüncelere kapılmasına neden oluyor.
Facebook gibi sosyal ağlarda uzun zaman geçirmek insanları depresyon, yalnızlığa sürüklüyor.
📌FOMO yani gelişmeleri takip edememe kaygısı, gündemi kaçırma korkusu olarak tanımlanır. Birey, herhangi bir gelişmeyi takip etmemenin kendisi için bir eksiklik olduğunu düşünür. Sosyal medyada arkadaşlarının durumlarından haberdar olma isteğine karşı koyamaz.
▶ İnternet ve sosyal medyada geçirilen zamanın artması, kişilerin haz tatminlerinin azalmasına neden olur.
Çocukları sosyal medyanın tehlikelerinden nasıl koruruz?
📌 Prof. Dr. Nevzat Tarlan, FOMO'yu 'sanal uyuşturucu ' olarak tanımlamaktadır. Sanal ortamda bulunmaktan hoşnut olan kişiler, zamanla beyindeki ödül-ceza sistemini kaybeder. Bu mecralardan uzaklaşıldığı zaman da temel ihtiyaçlarını almamış gibi huzursuz hisseder.
▶ Sosyal medyanın oluşturduğu sanal kültürün bir parçası olmak isteyen kişilerin paylaştıkları içeriklerin beğenilmemesi, onları sürekli olarak kontrol etmeye sürükler. Bu durum neticesinde de davranış bozukluklarının meydana gelir.