Arama

Türkiye’de yeni bir salgın alarmı: Enfeksiyon uzmanı uyardı

Yaz aylarının gelmesiyle bazı hastalıklarla birlikte ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler artmış durumda. Bu enfeksiyon hem yetişkinleri hem de çocukları etkiliyor. Şu sıralar en sık görülen vakalardan biri olan enfeksiyon özellikle son bir haftadır artış göstermekte. Acil sıralarında en fazla görülen enfeksiyonun ne olduğunu, bu enfeksiyonlara karşı neler yapılabileceğini, hızla yayılan enfeksiyonlardan kendimizi nasıl korumamız gerektiğini ve bunun sebeplerini Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan'a sorduk.

  • 10
  • 12

Uzman hekim Turhan, yaz aylarının korkutucu sıcaklığıyla gelen bir başka mühim yaygın hastalığı da dile getirdi:

"Yaz ayları demişken esas konuşacağımız bir başka husus da var. Çünkü onun da sezonu açıldı. Batı Nil Ateşi hastalığı. Ülkemizde hatırladığım kadarıyla ilk olarak 2010 yılında Manisa ilimizde ortaya çıkan bir salgınla beraber gündem olmuştu Batı Nil Ateşi. Daha sonra 2019 yılında İstanbul'da da gördüğümüz vakalar oldu. Sadece Türkiye'de ya da sadece şehrimizde değil. Tüm Akdeniz Denizi ülkelerinde son yıllarda ciddi bir sorun haline geldi: Batı Nil Ateşi. Sivrisineklerle bulaşıyor. Afrika'dan gelen göçmen kuşların, Batı Nil Ateşi virüsü taşıyan göçmen kuşların, çevremizdeki sinekler tarafından sivrisinekler tarafından ısırılmasıyla alınan bir viral etken. Yine özellikle yaz aylarında çocuk ya da yaşlı, yetişkin duyarlı bireyleri ısırmasıyla birkaç gün içerisinde bu hastalık kendini gösteriyor. İşte yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, cilt döküntüleri, sırt ağrıları, eklem ağrıları ve yine duyarlı bireylerde, riskli bireylerde ölümcül bile olabiliyor erken teşhis konulmadığı ve tedavi edilmediği takdirde, bu nedenle bir sivrisinek sokması sonrasında ateş gelişmesi durumunda da mutlak bir sağlık kuruşuna başvurmak, bu hastalık açısından da tetkik edilmekte fayda var."

  • 11
  • 12

Turhan, bir diğer dikkat edeceğimiz şeyin yaz aylarında böcek ısırık ve sokmaları ile bulaşan hastalıklar olduğunu dile getirdi:

"Ülkemizde son 20 yıldır önemli bir rahatsızlık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin özellikle sık görüldüğü bölgeler İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz'in birtakım bölgeleri. Keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünü bulaştırabiliyor. Bunun yanında yine kene ve bazı haşereler ısırıklarıyla gerçekten önemli ve ülkemizde de ciddi bir hastalık olan Lyme hastalığını bulaştırabiliyor. Dolayısıyla yaz aylarında böcek ısırık ve sokmalarına karşı da dikkatli olmada fayda var. Haşere kovucu, kene kovucu solisyonlar, losyonlar sürülebilir. Çok riskli alanlarda uzun kollu giysiler giyilebilir. Kene temasının çok riskli olduğu, haşere temasının çok riskli olduğu alanlarda ve bu bölgelere özellikle seyahat olacaksa bu noktada bilinçli olmakta fayda var diye belirtmek isterim."

  • 12
  • 12

Betül Sav:

Son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Prof. Dr. Vedat Turhan:

Yaz ayları güzel bir mevsim, seyahat ve tatil dönemi. Ben bütün vatandaşlarımızın konuştuğumuz konular noktasında basit ama önemli tedbirler alarak dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN