Arama

Uzmanlardan uyarı! Bol bol tüketenler dikkat!

Her maddenin ziyadesi vücuda ve ruha zarardır. Tadı hoşumuza giden yahut sağlık sebebiyle bazı besinleri çokça tüketebiliyoruz. Ama bu durum maalesef sağlıklı değil. Bilhassa kilo ve hastalık olarak bu fazlalıklar bizi etkiliyor. Araştırmalarımız sonucunda fazla tüketilmesi halinde bizim için zararlı olan besinler hakkında önemli bilgiler edindik. İşte uzmanların fazla tüketilmemesi amacıyla uyarıda bulunduğu besinler...

  • 56
  • 123

Yumurta

◾ Özellikle kahvaltılarımızda önemli bir yer tutan yumurta aynı zamanda insan sağlığı için de önem arz eder.

  • 57
  • 123

✅Protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır.
✅Diyette önemli bir protein kaynağıdır.
✅Yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için özellikle akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir.
✅Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir.
✅Kalp-damar hastaları haftada 1-2 kez yumurta yiyebilirler.
✅Bir adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir.
✅Yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz.
✅Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasında yardımcı olur.
✅Satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtalar seçilmeli, buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır.
✅Yumurta bayatsa ve uzun süre pişirilirse sarısının etrafında yeşil renkte demirsülfür halkası oluşur. Bu nedenle taze yumurta tüketilmeli ve haşlama süresi katı yumurta için su kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika ile sınırlandırılmalıdır.

  • 58
  • 123

Et

◾ Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir.Günlük 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi tüketilmelidir.

  • 59
  • 123

✅Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir.
✅Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar diyetisyen kontrolünde yağsız kırmızı et ve derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler.
✅Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir.

  • 60
  • 123

✅Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer verilmelidir. Bu besinlerin yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir.
✅Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabilir, iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
✅Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Et konan yemeğe yağ eklememelidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN