Arama

Vitamin hapları zararlı mı? Vitamin hapları ne işe yarar?

Sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunma ya da enerji kazanmak için alınan vitaminlerin kullanımı giderek artıyor. Vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Peki, bu vitaminlerin bilinçsiz kullanımında bir işe yaramadığı gibi zararlı da olabileceğini biliyor muydunuz?

  • 8
  • 23
FAZLA ALINAN C VİTAMİNİ TAŞ OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR
FAZLA ALINAN C VİTAMİNİ TAŞ OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR

Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir. Ayrıca C vitamininin mide asidini artırdığı ve midenin saldırgan faktörlerinden biri olduğu da bilinmektedir.

*Demir birikimi olan ve e hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir.

  • 9
  • 23
HER BİREYİN VİTAMİN İHTİYACI FARKLIDIR
HER BİREYİN VİTAMİN İHTİYACI FARKLIDIR

Gerekli olan vitaminler ve miktarları doktor kontrolünde belirlenmelidir. Genellikle büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileri yaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği belirlenen vitaminler kullanılmaktadır.

  • 10
  • 23

Doğru bir beslenme programı ve besin çeşitliliği ile vücudun günlük vitamin ihtiyacı karşılanabilmektedir. Vitaminlerin çoğu bitkisel ve hayvansal besinlerde zaten bulunmaktadır. Bunun için doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenmeyi tercih edilmelidir.

  • 11
  • 23
B12 VİTAMİNİ
B12 VİTAMİNİ

Eksikliğinin belirtileri:

B12 eksikliğinde ortaya çıkan belirtiler başka pek çok rahatsızlıkta da görülebildiğinden, bu belirtilerin vitamin eksikliğinden kaynaklandığını hemen anlamak mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle genellikle teşhisi doğrulamak için kan testi gerekiyor.

B12 vitamini eksikliği; beyin ve sinir sisteminde, özellikle ağır ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor.

Ayrıca kansızlık, dilin şişmesi veya iltihaplanması, cildin sararması veya solması, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, halsizlik, unutkanlık, hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerle de belirti verebiliyor.

  • 12
  • 23
KAYNAKLARI
KAYNAKLARI

Et, süt ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalar B12 açısından en zengin besinler arasında yer alıyor.

EMİLİMİNİ ARTIRMAK İÇİN:

Gıdalardan yeterli miktarda B12 vitamini alınsa bile alkol ve sigara kullanımı, doğum kontrol hapları ve bazı ilaçların kullanımı B12 vitaminin emilimini azaltabiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN