Zaman yönetiminin altın kuralları
21'inci yüzyılı yaşadığımız bu çağda, her türlü teknolojik imkâna rağmen hiçbir şeyin hızına yetişemiyoruz. Sürekli bir yerlerden bir yerlere koşturuyor, 24 saatin yetmediğinden dem vuruyor, kimi zamansa yetişemediğimiz o son tarihi nasıl kaçırdığımızı, "zaman bulamamaktan" yakınarak anlatıyoruz. Peki, zamanı saatlerin gösterdiği şekilde mi yoksa kendi zaman algımıza göre mi yaşıyoruz? Zaman yönetimi nedir? Zamanı etkili yönetmenin yöntemi neler? İşte, zaman yönetiminin altın kuralları…
Giriş Tarihi: 10.01.2020
17:41
Güncelleme Tarihi: 23.07.2023
12:45
ÖNCELİKLERİNİZİ DOĞRU BELİRLEYİN
◾ Eğer birden fazla hedefiniz varsa önceliğinizin ne olduğunu belirlemeniz oldukça önemli.
◾ Örneğin sağlıkla ilgili bir probleminiz varsa bu sizin önceliğiniz olmalıdır. Eğer sağlığınız kötüyse hiçbir şeyi başaramaz , hiçbir hedefinize ulaşamaz ve zamanınızı yönetemezsiniz.
YALNIZCA BİR GÖREVE ODAKLANIN
◾ Birçok hedef oluşturdunuz ve kısa zamanda bu hedefleri gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bu nedenle yalnızca hedefinize ulaşmanızı sağlayacak işleri yapmalısınız.
◾ En değerli hedefinize karar vermeli ve belirlediğiniz zamanda yalnızca o iş ile ilgilenmeli , diğer hedeflerinizin dikkatinizi dağıtmasına engel olmalısınız.
BİR SONRAKİ GÜNÜN PLANINI YAPIN
◾ Gününüzün planını, önceliklere ve zamana göre bir gece öncesinden yapmanız , zamanı daha etkili kullanmanızı sağlayacaktır. Bu noktada günün en önemli beş işini seçerek onlara öncelik vermek ve öncelik sırasını belirleyerek ilerlemek gerekiyor.
◾ Yeme içme, dinlenme, ibadet, bakım, spor ve mola gibi detayları da listenize eklemeniz zaman yönetimi açısından önemlidir. Ayrıca her gün proje ve işlerinizi planlamak için de kendinize zaman ayırın.
◾ Çantanızdan ayırmayacağınız bir ajanda ya da cep telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulamaya günlük işlerinizi mutlaka not etmelisiniz. Böylece planınızı somut olarak görecek ve zaman yönetimi konusunda daha etkili bir süreç yürüteceksiniz.
◾ Unutma riskini ortadan kaldıran bu yöntem sayesinde işlerinizi de doğru sırayla yapacaksınız.
SABAH SAATLERİNİ İYİ DEĞERLENDİRİN
◾ Günün en verimli zamanı çoğunlukla sabah saatleridir. İş dünyasında başarılarıyla ön plana çıkan pek çok girişimci sabah 5'te uyandığını ve güne başladığını söylüyor.
◾ Sabah saatlerinden vücut daha dinç ve zihniniz ise daha berraktır ve bu durum konsantrasyonunuzu arttırarak zamanı verimli kullanmanızı sağlar. Ayrıca bir Peygamber Efendimiz (sav), sabah vakitleri için şöyle buyurmuştur:
"Allah'ım!.. Ümmetimin (sabah) erken vakitlerini (o vakitlerde başladıkları işlerini) bereketli kıl!"