Zaman yönetiminin altın kuralları
21'inci yüzyılı yaşadığımız bu çağda, her türlü teknolojik imkâna rağmen hiçbir şeyin hızına yetişemiyoruz. Sürekli bir yerlerden bir yerlere koşturuyor, 24 saatin yetmediğinden dem vuruyor, kimi zamansa yetişemediğimiz o son tarihi nasıl kaçırdığımızı, "zaman bulamamaktan" yakınarak anlatıyoruz. Peki, zamanı saatlerin gösterdiği şekilde mi yoksa kendi zaman algımıza göre mi yaşıyoruz? Zaman yönetimi nedir? Zamanı etkili yönetmenin yöntemi neler? İşte, zaman yönetiminin altın kuralları…
Giriş Tarihi: 10.01.2020
17:41
Güncelleme Tarihi: 23.07.2023
12:45
MÜKEMMEL OLMASIN ‘ZAMANINDA’ OLSUN
◾ Klişe bir öneri olacak ancak hiç kimse ve hiçbir şey mükemmel değildir . Bu nedenle mükemmeli arayarak sabrınızı tüketmekten ve işi tamamlama yolunda motivasyonunuzu kaybetmekten vazgeçin.
◾ Çoğunlukla elinizden gelenin en iyisini, zamanında yapmak yeterlidir. Hem böyle bir düsturla yola çıktığınızda zamanından önce biten işlerinizin üzerinden tekrar geçebilir, eksik ya da hatalı gördüğünüz yerleri düzeltme şansı yakalayabilirsiniz.
BÜYÜK HEDEFLERİ GÜNLÜK HEDEFLERE BÖLÜN
◾ Hedeflerinizi bir günde gerçekleştirmeniz mümkün değildir . Bu nedenle hedefe giden yolda gerekli adımları atmanız gerekir. Bunun için de hedefinizi belirledikten sonra ona ulaşmak için ne gerekiyorsa onu küçük parçalara ayırın ve her gün yapmanız gereken bir parçayı mutlaka tamamlayın. Böylece bitirme süreci yaklaştığında büyük bir iş yükü altına girmekten ve stresten uzaklaşmış olursunuz.
‘HAYIR’ DEMEK OLUMSUZLUK ANLAMI TAŞIMAZ
◾ Bazı zamanlarda yapmamız gereken o kadar çok iş olur ki bir gün içine sığdıramaz, gerçek olmayacağını bile bile "gün 36 saat olsun" gibi bir dilekte bulunuruz. Aslında bu durum, gün içinde rahat nefes almanıza engel olacak işlere zaman ayırmanız nedeniyle de gerçekleşiyor olabilir.
◾ Bir kahve molası, uzun zamandır görüşmediğiniz arkadaşınızla biraz sohbet veya birinin ricasıyla "hayır" diyemediğiniz işler, gün içinde yapmanız gereken işlerin yetişmemesine sebep olabilir. Bu nedenle öncelikli işinizi belirlemeli ve sizi bu hedefinizden alıkoyacak planlara kibarca "hayır" demeniz gerekir.
KENDİNİZE VAKİT AYIRMAYI UNUTMAYIN
◾ Doğru zaman yönetimi yapmak demek, tüm gününüzü çalışacak şekilde planlamak demek değildir. İş ve özel hayatınız arasında denge kurmanız, kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırmanız gerekir.
◾ Bunun için günün, haftanın ve yılın belli vakitlerini dinlenmeye ve zihninizi rahatlatmaya ayırın . Bu şekilde vereceğiniz küçük aralar hem sizi rahatlatacak hem de diğer kalan vakitlerdeki veriminizi artıracaktır.