Arama

Said Halim Paşa ve klasik eseri: Buhranlarımız

Osmanlı Devleti'nin son sadrazamlarından olan Said Halim Paşa, bir devlet adamı olduğu kadar mütefekkirdi de. Osmanlı ve İslam aleminin kurtuluş ve ihyasını İslamcılık akımında gören Paşa, bilhassa eserleri ile devletin son döneminde ciddi derecede etkili oldu. Bir ermeni komitacının şehit ettiği Said Halim Paşa, varlığı ile İttihat ve Terakki'yi bir arada tutan büyük bir birleştirici unsurdu. Paşa'nın şaheseri olan "Buhranlarımız" dan en ciddi noktaları sizler için alıntıladık.

"İslam anlayışına göre ise iyi bir Müslüman yetiştirmek demek, her bakımdan olgunlaşmış; yüksek bir anlayışa, yüksek bir irfana ermiş; kendi saadetini baş- 233 katarının felaketinde veya kendi yükselişini başkalarının alçalmasında aramayan iyi bir Türk, iyi bir Arap, iyi bir İranlı ya iyi bir Hintli yetiştirmek demektir."

Said Halim Paşa

Sultan II. Abdülhamid'in Türkçeye tercüme ettirdiği eserler

"Gerçekten de, şark dünyası, garp dünyasından o kadar farklıdır ki, gayet basit kelimeler bile birçok defa aynı mana ve şumulü taşımazlar. Mesela «eşitlik» tabiri, bizde hiç bir haset, kin veya tecavüz hissi uyandırmaz. Zira insanlar arasında, şahsi meziyetler sebebi ile meydana gelmiş olan eşitsizlik, açıkça demokrat olan İslam toplumu içinde gayet tabii sayılmıştır. Yine aynı sebeple «hürriyet» bizim için içtimai bir zinciri kırmak, siyasi bir kölelikten kurtulmak demek değildir."

Said Halim Paşa

Şeyh Şamil'in Mektupları

"İslam'ın gerilemesini muhakkak görenler mühimsenmeye değmez."

Said Halim Paşa

Mithat Cemal Kuntay'ın "Üç İstanbul"u

  • 10
  • 37

"İslamiyet'in nazarında din, keyif ve arzuya bağlı olarak bazan yüceltilen bazen hakir görülen hayali veya itibari bir şey değildir."

Said Halim Paşa

Osmanlı padişahlarının mühürleri

  • 11
  • 37

"Bu Kanun-u Esasi büyük bir hatadır. Memleketin siyasi ve içtimai durumu, halet-i ruhiyesi, inanç ve gelenekleri ile asla uyuşamaz. Hatta Osmanlı milli varlığı için ciddi bir tehlike halini almıştır."

Said Halim Paşa

Nihad Sami Banarlı'nın başucu eseri Türkçenin Sırları'ndan alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN