Turgut Uyar’ın kaleminden 15 unutulmaz şiir
Turgut Uyar, Türk edebiyatında derin izler bırakmış önemli bir şairdir ve "İkinci Yeni" akımının öncülerinden biridir. Çağdaşlarından farklı bir ses ve hüzün taşıyan Uyar, şiirlerinde insanın mutluluk arayışını derinlemesine ele almıştır. Turgut Uyar'ın en sevilen ve etkileyici 15 şiirini sizler için derledik. Bu seçki, şairin edebi tarzını ve duygu dünyasını daha yakından tanımanıza olanak sağlayacaktır.
Giriş Tarihi: 27.08.2024
10:06
…
Bir güzel yaz sonu Kandillide, Bir ince yağmur, bir zarif şemsiye, Zaman dursun, dursun da seyredeyim. Ürkek bakışlarla postahanede, Uzaklardakine bir kartpostal, -12 eylül....... sevgilerimle.
İşte Elâgözlüm sırılsıklam, Tepeden tırnağa sevdalıyım. Başıboş aşka bırakmışım kendimi, Neyleyim.
🔶 Turgut Uyar "Çıkmazın Güzelliği" başlıklı bir yazında şiirin dönem değişip dönüştüğünü belirtir: "Evet şiir çıkmazda. Çünkü insan çıkmazda. Ama bütün sorun bu çıkmazın bilincine varmakta. Şiirin çıkmazda olmadığını düşünenlerden yana değiliz. Çünkü bu çıkmaz; bilince, bilgiye uygunluğa, çağdaş şiire ve insana yeni bir imkândır."
...
"her şeyden biraz kalır" diyor birileri, çoğulluk haklılıktır kavanozda biraz kahve kutuda biraz ekmek insanda biraz acı insanda biraz mutluluk
...
🔶 Şairin, sonuncusu şiirlerinin toplu basımıyla birlikte yayınlanan, toplam dokuz şiir kitabı vardır.
➡ Arz-ı Hal (Ankara,1949)
➡ Türkiyem (İstanbul, 1952)
➡ Dünyanın En Güzel Arabistanı (Ankara, 1959)
➡ Tütünler Islak (Ankara, 1962)
➡ Her Pazartesi (62–67 Notları) (İstanbul, 1968)
➡ Divan (Ankara, 1970)
➡ Toplandılar (70–73 Notları) (İstanbul, 1974)
➡ Kayayı Delen İncir (İstanbul, 1982)
➡ Dün Yok Mu (İstanbul, 1984).